Ενα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που παίρνει ένταση από τις ελιές, γλύκα από τα κρεµµύδια, άρωµα
και φρεσκάδα από τον µάραθο.

Υλικά (για 6 άτοµα)

  • 3 µέτριες σουπιές, καθαρισµένες
  • 1/3φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 8 φρέσκα κρεµµυδάκια, σε ροδέλες
  • 2 κρεµµύδια, σε φέτες
  • 3 φλ. µάραθο, ψιλοκοµµένο
  • ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3/4φλ. νερό
  • 20 πράσινες ελιές, σε φέτες
  • ½ κ.γ. κορν φλάουρ
  • χυµός από 1 λεµόνι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. µαύρο πιπέρι, φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση

Χωρίζουµε τις σουπιές στα δύο, τραβώντας τες ελαφρά µε τα χέρια προς δύο αντίθετες κατευθύνσεις. Το µέρος της πλάτης κρατά τα πτερύγια δεξιά-αριστερά και το µέρος της κοιλιάς µένει σκέτο. Απλώνουµε κάθε κοµµάτι σε ξύλο κοπής και το κόβουµε κάθετα σε λωρίδες 1 εκ., µόνο στο κέντρο. Ετσι τα κοµµάτια θα καµπυλώσουν όµορφα όταν ψηθούν.

Σε κατσαρόλα, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουµε το µισό λάδι και ρίχνουµε τις σουπιές. Τις αφήνουµε µέχρι να πάρουν χρώµα. Τις αφαιρούµε µε τρυπητή κουτάλα και τις κρατάµε στην άκρη. Προσθέτουµε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, τα κρεµµύδια και τον µάραθο, αλατοπιπερώνουµε και σοτάρουµε µέχρι να ξανθύνουν τα κρεµµύδια. Προσθέτουµε τις σουπιές, ανακατεύουµε και σβήνουµε µε το κρασί. Αφήνουµε µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουµε το νερό, χαµηλώνουµε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και µαγειρεύουµε µέχρι οι σουπιές να τρυπιούνται µε το πιρούνι. Προσθέτουµε τις ελιές, αφήνοντας στη φωτιά για 10 λεπτά ακόµη.

Σε ένα µπολ ανακατεύουµε το κορν φλάουρ µε τον χυµό λεµονιού και ρίχνουµε το µείγµα στην κατσαρόλα. Σιγοµαγειρεύουµε για 5-10 λεπτά µέχρι να δέσει η σάλτσα.