Tο πολύωρο µαρινάρισµα του κοτόπουλου σε ξινόγαλο το κάνει µαλακό και ζουµερό.

Υλικά (για 4 άτοµα)

Για το κοτόπουλο

  • 1 λίτρο ξινόγαλο
  • 120 γρ. µουστάρδα Dijon
  • 10 κλωνάρια φρέσκου θυµαριού
  • 10 κλωνάρια εστραγκόν
  • 8 µπούτια κοτόπουλου (το πάνω µέρος), χωρίς το κόκαλο
  • 250 ml ηλιέλαιο
  • αλεύρι (για το τηγάνισµα)
  • αλάτι

Για την πατατοσαλάτα

  • 500 γρ. πατάτες
  • αλάτι
  • 250 γρ. µαγιονέζα
  • 30 γρ. µουστάρδα Dijon
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 4 αβγά βραστά, ψιλοκοµµένα
  • 180 γρ. κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • 100 γρ. σέλερι, ψιλοκοµµένο
  • 50 γρ. αγγούρι τουρσί, ψιλοκοµµένο
  • 5 γρ. µαϊντανός

Εκτέλεση

Κοτόπουλο: Ανακατεύουµε το ξινόγαλο µε τη µουστάρδα και προσθέτουµε το θυµάρι µε το εστραγκόν. Βάζουµε το κοτόπουλο σε ένα µπολ και ρίχνουµε το µείγµα µε το ξινόγαλο. Αφήνουµε να µαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Βγάζουµε το κοτόπουλο από τη µαρινάδα και το αφήνουµε να στραγγίσει. Σε ένα τηγάνι, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουµε το ηλιέλαιο. Αλατίζουµε το κοτόπουλο και το αλευρώνουµε καλά. Το τηγανίζουµε µέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές και να ψηθεί στο εσωτερικό του. Το αποσύρουµε, το αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί και το αλατίζουµε ξανά.

Πατατοσαλάτα: Πλένουµε καλά τις πατάτες, αλλά δεν τις καθαρίζουµε. Τις βράζουµε σε µια κατσαρόλα, µε αλατισµένο νερό. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε µέχρι να µαλακώσουν. Τις σουρώνουµε και τις αφήνουµε να στραγγίσουν και να κρυώσουν, ώστε να µπορούµε να τις πιάσουµε. Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τη µαγιονέζα, τη µουστάρδα και το γιαούρτι, ώστε να οµογενοποιηθούν. Καθαρίζουµε τις πατάτες και τις κόβουµε σε κύβους ή φέτες. Αλατίζουµε, προσθέτουµε τη σος της µαγιονέζας και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουµε καλά µε τα χέρια.