Αναρωτιέστε πώς να µαγειρέψετε πάλι τη φασολάδα; η απάντησή µας είναι όπως θα την τρώγατε και σε ένα ορεινό χωριό, αλλά σε προχωρηµένη εκδοχή.

Υλικά (για 4 άτοµα)

  • 120 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. λουκάνικο, κοµµένο σε µεγάλα κοµµάτια
  • 200 γρ. ξερά κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
  • 1 σκελίδα σκόρδου, σπασµένη
  • 150 γρ. καρότα, κοµµένα σε κύβους µεσαίου µεγέθους
  • 400 γρ. λευκά φασόλια, βρασµένα
  • 500 ml ζωµός από το βράσιµο των φασολιών
  • 50 γρ. αποξηραµένα σύκα, ψιλοκοµµένα
  • 20 ml ξίδι µπαλσάµικο
  • 20 γρ. ξύσµα λεµονιού
  • 20 ml µέλι
  • 2 γρ. φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκοµµένο
  • 80 γρ. βούτυρο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουµε µια κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά, προσθέτουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το λουκάνικο µέχρι να πάρει χρώµα. To βγάζουµε και το ακουµπάµε σε απορροφητικό χαρτί, αφήνοντας το λάδι στο τηγάνι.

Ρίχνουµε στο τηγάνι µε το λάδι τα κρεµµύδια, το σκόρδο και τα καρότα και σοτάρουµε µέχρις ότου το καρότο πάρει χρώµα και µαλακώσει ελαφρώς. Αλατίζουµε και προσθέτουµε τον ζωµό των φασολιών, τα σύκα και τα φασόλια. Σιγοµαγειρεύουµε µέχρι να συµπυκνωθούν τα υγρά περίπου στο µισό του αρχικού όγκου τους.

Βάζουµε ξανά το λουκάνικο στην κατσαρόλα, προσθέτουµε το ξίδι, το ξύσµα, το µέλι και το δενδρολίβανο και µαγειρεύουµε για ακόµη 2-3 λεπτά. Αλατίζουµε, προσθέτουµε το βούτυρο και ανακατεύουµε καλά.

Tips

  • Τα φασόλια της συνταγής, όπως και όλα τα όσπρια, μπορούμε να τα έχουμε βράσει από την προηγουμένη και να τα διατηρήσουμε στον ζωμό του μαγειρέματός τους.
  • Το βράσιμο των οσπρίων θα πρέπει να γίνεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να μαγειρεύονται ομοιόμορφα και να αποκτούν ωραία υφή.