Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
500 γρ. κιμάς χοιρινός
500 γρ. ψωμί χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
1 κ.σ. κύμινο
4 αβγά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, περασμένα από τον τρίφτη
5 ντομάτες, περασμένες από τον τρίφτη
1 κ.σ. πελτέ
1 ξυλαράκι κανέλας
3 κόκκοι μπαχαριού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σουτζουκάκια: Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο για να «δέσουν» τα αρώματα.
Στη συνεχεία πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα αλευρώνουμε. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι, ελαφροτηγανίζουμε τα σουτζουκάκια, ίσα να θωρακιστούν, αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα.
Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις ντομάτες και τον πελτέ για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 10 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε προσεκτικά στην κατσαρόλα τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να πάρουν ακόμα μία βράση. Τα μοιράζουμε σε μερίδες και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.
Κάθε φορά που θέλουμε να τα μαγειρέψουμε τα βάζουμε σε πυρίμαχα σκεύη με ελάχιστο νερό στον φούρνο και τα ψήνουμε σκεπασμένα στους 160°C-170°C για περίπου 35 λεπτά.