Φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα και τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για τις γραβιέρες 11μηνης ωρίμανσης, οι οποίες προέρχονται από το πλούσιο γάλα του περυσινού φθινοπώρου. Βγάλτε τη γραβιέρα από το ψυγείο 1-2 ώρες προτού την καταναλώσετε για να αναδειχτούν τα χαρακτηριστικά της.
Στη λαδόκολλα
Τυλίγουμε με λαδόκολλα μια χοντρή φέτα γραβιέρας και την ψήνουμε στην γκριλιέρα μέχρι να αποκτήσει ένα ελαφρώς καραμελένιο χρώμα. Τη σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα (μαρούλι, γαλλική σαλάτα, ραντίτσιο, ρόκα), ψητά μανιτάρια πλευρώτους, περιχυμένη με έ.π. ελαιόλαδο και λεμόνι, και συνοδεύουμε με ζυμωτό ψωμί.

Με αρνάκι
Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά 1 ξεκοκαλισμένο μπούτι από αρνί. Κόβουμε 250 γρ. γραβιέρα Κρήτης σε μπαστουνάκια και ψιλοκόβουμε 1 κλωναράκι δενδρολίβανου. Γεμίζουμε με αυτά το μπούτι, το τυλίγουμε σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο. Το βάζουμε σε ταψί με ½ ποτήρι νερό, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε, στους 180°C, για περίπου 2 ώρες.

Με φρούτα
Είναι εξαιρετική ωμή και συνοδεύει τέλεια τη ρακή ή το κρασί. Κάνει πολύ καλή παρέα σε παξιμαδάκια με γλυκάνισο, κριτσίνια με σουσάμι, φρέσκα σύκα, σταφύλια, αχλάδια, ξερά φρούτα, τσάτνεϊ φρούτων, μέλι. Μη διστάσετε καθόλου να προσφέρετε ως επιδόρπιο λίγο ανθόμελο σε μια φέτα παλαιωμένης γραβιέρας.