Υλικά για 6 άτομα
1.200 γρ. μπακαλιάρος, φρέσκος
Για τον ζωμό
1 κρεμμύδι ξερό, σε ροδέλες
1 καρότο, μικρό, σε ροδέλες
1 κλωνάρι σέλινου
Για την αλιάδα
5-6 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
5 σκελίδες σκόρδου
έ.π. ελαιόλαδο
χυμός από 1-2 λεμόνια
Εκτέλεση

Ζωμός: Φιλετάρουμε τον μπακαλιάρο, ξεπλένουμε καλά τα κόκαλα και το κεφάλι και τα κρατάμε ώστε να κάνουμε τον ζωμό.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο, μαζί με περίπου 700 ml νερό να βράσουν για 10 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε το κεφάλι και τα κόκαλα του μπακαλιάρου και σιγοβράζουμε για ακόμη 15 λεπτά. Σουρώνουμε, κρατάμε τον ζωμό και πετάμε τα υπόλοιπα. Αυτό μπορούμε να το έχουμε κάνει και από την προηγούμενη ημέρα.
Αλιάδα: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες στον ζωμό του μπακαλιάρου, μαζί με 2 σκελίδες σκόρδου και λίγο αλάτι. Αφού βράσουν, τις σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό που έμεινε.
Ξαναβάζουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και βράζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου για 5 λεπτά. Πολτοποιούμε τις πατάτες στο multi ή στο μίξερ, μαζί με 2 σκελίδες σκόρδου και λίγο από τον ζωμό στον οποίο βράσαμε τα φιλέτα.
Χτυπάμε με ελαιόλαδο και η αλιάδα είναι έτοιμη. Αν θέλουμε, τον εναπομείναντα στην κατσαρόλα ζωμό τον «δένουμε» με λίγο χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και περιχύνουμε το ψάρι.