Υλικά

1 κάβουρας, περίπου 1 κιλό, φρέσκος ή κατεψυγμένος
4-5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
3 σφηνάκια ούζο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
20 ντοματίνια, ξεφλουδισμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ
150 γρ. κουσκούς
φλούδα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
1 κλωνάρι μαντζουράνα, τα φύλλα
50 γρ. κάππαρη, ψιλή
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε τον κάβουρα στα 4 με το ψαλίδι για θαλασσινά. Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια καβουριού για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το ούζο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ίσα να τον σκεπάζει και τον αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 λεπτά.

Με την βοήθεια μιας τσιμπίδας αφαιρούμε τα κομμάτια του κάβουρα. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς, βγάζουμε την ψίχα ξαναβάζοντας τα άδεια όστρακα στην κατσαρόλα ώστε να κρατήσουμε τους χυμούς τους. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό.

Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα ντοματίνια, το σκόρδο και τον πελτέ για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε με τον ζωμό του καβουριού, ρίχνουμε το κουσκούς και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Μετά από 10 λεπτά βρασμού προσθέτουμε την φλούδα λεμονιού, τα φύλλα μαντζουράνας, την κάππαρη και ανακατεύουμε.

Μόλις χυλώσει το κουσκούς, δοκιμάζουμε σε αλατοπίπερο, ξαναρίχνουμε την ψίχα καβουριού να πάρει μια βράση και σερβίρουμε.