Στο πανέμορφο Στρασβούργο Αλσατίας στη Γαλλία έζησα πέντε χρόνια. Η πλούσια κουζίνα του, παραδοσιακή και αβανγκάρντ, με επηρέασε πολύ. Λάτρεψα τα τυριά, τα αλλαντικά, τα πολλά είδη μανιταριών, τα σαλιγκάρια. Πήρα, λοιπόν, την παραδοσιακή γέμιση για τα σαλιγκάρια και την έβαλα στα μανιτάρια, τα έψησα στον φούρνο, λίγο λεμονάκι, και έγινε ο τέλειος μεζές για μια δροσερή μπίρα! Δοκιμάστε…

Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. μανιτάρια άσπρα, πορτομπέλο ή πορτσίνι
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
λίγο θυμάρι
1 κ.σ. εστραγκόν
100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο
λίγο τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο

Εκτέλεση
Βγάζω από τα μανιτάρια το πόδι τα ψιλοκόβω και κρατάω στην άκρη τα καπέλα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι μαζί με τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μέχρι να μαραθούν.

Σε ένα μπολ ρίχνω το βούτυρο, το σκόρδο, το θυμάρι, τα σοταρισμένα μανιτάρια και το κρεμμύδι, το εστραγκόν και τη φρυγανιά. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενωθούν τα υλικά.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζω με το μείγμα τα καπέλα, πασπαλίζω με λίγο τυρί τριμμένο και τα ψήνω στον φούρνο για 12-15 λεπτά. Μερικές φορές, μαζί με το βούτυρο γεμίζω τα μανιτάρια και με βρασμένα και καθαρισμένα σαλιγκάρια. Και αυτή η παραλλαγή είναι πεντανόστιμη.