Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό κιμάς, μισός μοσχαρίσιος, μισός χοιρινός
250 ml ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
½ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
1 πρέζα μπούκοβο
1 κ.γ. πελτέ
2-3 φιλέτα αντσούγιας
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
70 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αβγά
5 φέτες ψωμί, μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό
500 γρ. ταλιατέλες

Εκτέλεση

Σε μια χαμηλή κατσαρόλα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το κονκασέ με τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι, το μπούκοβο, τον πελτέ, τα φιλέτα αντσούγιας, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το λάδι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά.

Κατόπιν την πολτοποιούμε με τη ράβδο χεριού ή την περνάμε από το multi, προσθέτουμε την κάππαρη και την αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κιμάδες, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το πολτοποιημένο σκόρδο, αλατοπίπερο, τα αβγά και το ψωμί, αφού προηγουμένως το στύψουμε καλά. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Πλάθουμε σε μικρούς κεφτέδες (όσο ένα μικρό καρύδι), τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη σάλτσα και τους βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Σε άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, βράζουμε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ώστε να γίνουν al dente.

Τις σουρώνουμε, τις ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι και τις σερβίρουμε μαζί με τους κεφτέδες και τη σάλτσα.