Υλικά για 5 άτομα

2 κονσέρβες τόνο σε νερό (400 γρ.)
2-3 φέτες ψωμί, μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος)
1 αβγό
1 κ.γ. γεμάτο ρίγανη
3-4 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
3 κ.σ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
½ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα
1 κονσέρβα κονκασέ, περασμένη από το multi
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
3/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη ρίγανη

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ψωμί σε χλιαρό νερό. Στραγγίζουμε τον τόνο από το νερό του και τον διαλύουμε σε ένα μπολ πολύ καλά με πιρούνι.

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το ψωμί καλά στυμμένο, το αβγό, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το τυρί, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο.

Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας.

Μόλις πάρουν μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι τα κεφτεδάκια. Με ένα κουτάλι, τα περιχύνουμε για λίγο με τη σάλτσα.

Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 25-30 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα νερά της ντομάτας και να μείνει η σάλτσα με το λάδι της.

Τips
Σερβίρουμε με λευκό ρύζι, με μακαρόνια ή με όποιο ζυμαρικό προτιμάμε, αλλά ταιριάζουν πολύ ωραία και με πλιγούρι βρασμένο σε ζωμό λαχανικών ή κότας.

Αντί για μαϊντανό μπορούμε να βάλουμε άνηθο ή φρέσκο δυόσμο ή φρέσκια ρίγανη.