Υλικά για 3-4 άτομα

Για τη φάβα
200 γρ. φάβα
1 καρότο, καθαρισμένο
1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο
1 μικρό ματσάκι σέλινο, δεμένο
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμός από 1 λεμόνι

Για τις σουπιές
800 γρ. σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 φινόκιο, σε φέτες
½ φλ. μάραθο, ψιλοκομμένο + λίγο ακόμη για το γαρνίρισμα
χυμός από 1-2 λεμόνια
10 ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσια

Εκτέλεση

Φάβα: Ρίχνουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα να την καλύπτει. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το ματσάκι σέλινου και την αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά.

Μόλις βράσει αφαιρούμε όλα τα λαχανικά, προσθέτουμε 1 φλ. ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε έως ότου έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα με υφή πουρέ.

Σουπιές:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τις σουπιές. Σε μια κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο ζεσταίνουμε το λάδι και τις σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι, το φινόκιο και τον μάραθο για 1-2 λεπτά.

Τις σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και συμπληρώνουμε με λίγο νερό έτσι ώστε τα υγρά να τις μισοσκεπάζουν. Τις μεταφέρουμε στον φούρνο και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 35-40 λεπτά.

Στο μεταξύ, σε κατσαρολάκι με νερό που κοχλάζει ζεματάμε τις ελιές για 1-2 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμες οι σουπιές, τις βγάζουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε τις ελιές, πασπαλίζουμε με μάραθο και περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε τη φάβα με τις σουπιές και τη σάλτσα τους.