Υλικά για φόρμα 25 εκ.

λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη, για το άλειμμα της φόρμας
250 γρ. σοκολάτα, 70% κακάο, σε μικρά κομμάτια
250 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
½ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο (προαιρετικά)
2 κ.γ. εσπρέσο, ψιλοαλεσμένο (προαιρετικά)
1/4 κ.γ. αλάτι
κακάο σε σκόνη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε ελαφρώς 1 μακρόστενη φόρμα για κέικ (ή ένα στρογγυλό τσέρκι), την καλύπτουμε εσωτερικά με χαρτί ψησίματος και την αφήνουμε στην άκρη. Σε σκεύος μπεν μαρί ζεσταίνουμε τη σοκολάτα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει εντελώς και να γίνει ρευστή. Σε άλλο σκεύος ζεσταίνουμε (επίσης σε χαμηλή φωτιά) την κρέμα γάλακτος μαζί με τον εσπρέσο και το μπαχάρι. Μόλις η κρέμα ζεσταθεί αρκετά (όχι όμως να αρχίσει να βράζει), αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ανακατεύουμε με πολύ απαλές και αργές κινήσεις. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το αδειάζουμε στη φόρμα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες (ή για όλο το βράδυ) μέχρι να σφίξει. Λίγο πριν από το σερβίρισμα, το βγάζουμε από το ψυγείο και ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς το σε ένα δίσκο. Το αφήνουμε για 10 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίζουμε με κακάο και το κόβουμε σε φέτες.

Tip
Ο εκρηκτικός συνδυασμός εσπρέσο και μπαχαριού ταιριάζει υπέροχα με τη σοκολάτα και γίνεται εθιστικός. Αν σας αρέσουν τα αρώματα, προσθέστε λίγο παραπάνω μπαχάρι.