Υλικά για 2-3 άτομα

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
1 ποτήρι του νερού κόκκινο ξηρό κρασί με ξίδι (μισό μισό)
2/3 νεροπότηρου έ.π. ελαιόλαδο
1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια, καθαρισμένα, ολόκληρα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1 κρασοπότηρο κόκκινο ξηρό κρασί
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5-6 κόκκους μπαχαριού
1 ξυλάκι κανέλας
1 κλωναράκι φρέσκου δενδρολίβανου, ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
1 φλ. κάππαρη, φρέσκια ή σε βαζάκι, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη*

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε καλά μια κατσαρόλα και βράζουμε το χταπόδι μαζί με το ξίδι και το κρασί. Το αφήνουμε μέχρι να γίνει τρυφερό και να αλλάξει χρώμα, για περίπου 20 λεπτά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε μπολ με αρκετό από το ζουμί του. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για λίγα λεπτά γυρίζοντάς τα, ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Στο μεταξύ, κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη λίγα λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο, το ξερό κρεμμύδι, το κρασί, τον πελτέ ντομάτας, πιπέρι, το μπαχάρι, την κανέλα, το δενδρολίβανο, τη δάφνη, την κάππαρη και τον ζωμό του χταποδιού που κρατήσαμε στο μπολ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μόλις το χταπόδι και τα κρεμμυδάκια είναι έτοιμα.
Τips

Μη φοβηθείτε να αφήσετε το χταπόδι στην κατσαρόλα με λίγα υγρά, δεν θα καεί. Θα βγάλει από μόνο του υγρά και θα μαγειρευτεί στο ζουμί του.
Αν βρείτε φρέσκια κάππαρη, τηγανίστε τα καππαρόφυλλα σε λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και γαρνίρετε με αυτά το στιφάδο σας.

* Για να ξαλμυρίσετε την κάππαρη, αφήστε την σε νερό για περίπου 20 λεπτά. Εναλλακτικά ζεματίστε την σε καυτό νερό για 1-2 λεπτά και στραγγίξτε την.