Η είδηση δεν είναι ότι ένας ακόμη νεαρός Έλληνας έφυγε από τη χώρα του για να βρει επαγγελματικό «καταφύγιο» σε μία άλλη, όπως η Αυστραλία, και να ανοίξει ένα εστιατόριο – τι άλλο; – ελληνικής κουζίνας. Η είδηση είναι ότι το εστιατόριο Meze Mazi, που άνοιξε το 2015 ο Ανδρέας Παπαδάκης στην Αδελαΐδα, είναι ανάμεσα στα 500 καλύτερα εστιατόρια της Αυστραλίας για το 2017, σύμφωνα με κατάλογο που κατάρτισε η οικονομική εφημερίδα «Australian Financial Review», σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Qantas. Το ΒΗΜΑGourmet βρήκε τον κ. Παπαδάκη στη μακρινή ήπειρο, που – ευτυχώς – ενθαρρύνει ακόμη τις επιχειρηματικές προσπάθειες και αγαπά το ελληνικό φαγητό, και τον ρώτησε πού νομίζει ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία. «Έχω ένα πάρα πολύ καλό εστιατόριο, με πολύ καλό σέρβις, πολύ νόστιμο φαγητό και πολύ ωραία ατμόσφαιρα» απάντησε με βεβαιότητα.

«Στο Meze Mazi εστιάζουμε στην αυθεντικότητα, το φαγητό μας είναι βασισμένο στις παλιές οικογενειακές συνταγές και οι έλληνες σεφ μας φτιάχνουν κάθε πιάτο με την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι που το κάνουν για τους δικούς τους ανθρώπους» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα τους και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε το όραμά του 31χρονου επιχειρηματία να μοιραστεί ένα αυθεντικό κομμάτι της Ελλάδας, μέσω του γαστρονομικού της πολιτισμού. Στα πιάτα του, που επιμελείται ο επίσης έλληνας σεφ Νίκος Μαρίνος, βρήκαμε όλες εκείνες τις κλασικά ελληνικές γεύσεις, όπως γεμιστά, κολοκυθοκεφτέδες, ιμάμ μπαϊλντί, σκορδαλιά, σουτζουκάκια, μουσακά – αλλά και μουσακά για χορτοφάγους, μαζί με ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, καθώς και «δικές μας» μπίρες. «Το ελληνικό φαγητό είναι πολύ της μόδας στην πόλη, υπάρχουν και άλλα εστιατόρια» μας είπε ο κ. Παπαδάκης «ωστόσο οι δικοί μας πελάτες μας ξεχωρίζουν και εμείς φροντίζουμε να ανανεώνουμε συχνά τον κατάλογό μας».

Το μεράκι του ίδιου ήταν το καλό φαγητό και το όνειρό του να ανοίξει ένα εστιατόριο στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε η μητέρα του. Όταν λοιπόν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα του έδωσε την ευκαιρία, την άρπαξε χωρίς δεύτερη σκέψη για να το κυνηγήσει. Αρωγοί του στο εγχείρημά του ήταν η υπηκοότητα του αυστραλού πολίτη που ήδη είχε, η μία αδελφή του που έμενε ήδη εκεί, αλλά και η προηγούμενη σχέση του με το φαγητό αφού εργαζόταν στο κρεοπωλείο της οικογένειας στο Παλαιό Φάληρο. Ο Ανδρέας Παπαδάκης σκέφτεται να ανοίξει και άλλα εστιατόρια στην Αυστραλία, αφού εκεί οι συνθήκες ευνοούν τα επιχειρηματικά ανοίγματα των νέων. Ωστόσο υπάρχει κάτι που του λείπει, ακόμη κι αν πρόσφατα έγινε μπαμπάς: «η οικογένειά μου» λέει γελώντας και συμπληρώνει «δεν είναι και κάτι που να μη μου λείπει».