Eίναι μικρά πλαστικά κουτιά σαν τάπερ και περιέχουν υγιεινό φαγητό, στημένο παιχνιδιάρικα ώστε να αρέσει στα παιδιά. Το φαγητό τύπου Bento είναι τάση τα τελευταία χρόνια και ξεκίνησε από την Ιαπωνία, όπου οι μαμάδες εκεί το έχουν σαν ιεροτελεστία και υποχρέωση μαζί να ετοιμάζουν το γεύμα των παιδιών για το σχολείο όσο πιο πλήρες, θρεπτικό και ευπαρουσίαστο μπορούν. Επιστρατεύουν λοιπόν τη φαντασία τους και συνθέτουν με ρύζι, λαχανικά, κρέας ή ψάρι και κάποιο γλύκισμα πρόσωπα ζώων και αγαπημένων παιδικών ηρώων ή λουλούδια και τοπία της φύσης, ώστε να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε το φαγητό τους, αλλά να κάνουν και οι ίδιες καλή εντύπωση στα social media όπου μετά ανεβάζουν τις φωτογραφίες των κατορθωμάτων τους. Στην Ιαπωνία, το Bento Style για τους μικρούς μαθητές είναι σοβαρή δουλειά καθώς μπορεί να χρειαστεί μέχρι και μία ώρα για να στηθεί ένα ελκυστικό πιάτο, με φαντασία και επιδεξιότητα. Οι άπω Ανατολίτισσες το αποκαλούν kawaii που στα αγγλικά σημαίνει cute, χαριτωμένο δηλαδή, και μεταλαμπαδεύουν την τέχνη τους ακόμη και μέσω ειδικών σεμιναρίων.

Στην Ελλάδα υπάρχει μία εκπρόσωπος της τάσης αυτής, η οποία ειδικεύεται τα τελευταία χρόνια στο παιδικό frood styling. H Κατερίνα Γκιόκα, γνωστή στην μπλογκόσφαιρα ως Foivi Geller, διατηρεί εδώ και επτά χρόνια το Donkey and the Carrot, ένα αρχικά food blog που μετεξελίχθηκε σε blog αποκλειστικά για παιδικά πιάτα. Το φαγητό το μαγειρεύει η ίδια και στη συνέχεια συνθέτει τις δημιουργίες της, φτιάχνοντας με τις τροφές πρόσωπα, σχέδια και ζωγραφιές οι οποίες τραβάνε την προσοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών, με αποτέλεσμα μερικές φορές να δοκιμάζουν και όσες δεν τους αρέσουν. Μια μοβ κουκουβάγια, για παράδειγμα, καλύπτει αποδομημένους λαχανοντολμάδες, το κοτόπουλο με τη φάβα κρύβονται πίσω από τη φιγούρα του Fozzie του Αρκούδου, λίγο φακόρυζο με κοτομπουκιές συνθέτουν το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, ενώ ένα μπιφτέκι σε κουσκούς με μανιτάρια φτιάχνει έναν αλλιώτικο σκαντζόχοιρο!

«Η παρουσίαση είναι το Α αλλά όχι το Ω, με άλλα λόγια το ήμισυ του παντός» μας είπε η κυρία Γκιόκα, που στηρίζει στην εμφάνιση τη δουλειά της. Για να φτιάξει κανείς κάτι αντίστοιχο, πρέπει «να το έχει» και να δουλέψει με υλικά που εξυπηρετούν τον εκάστοτε χαρακτήρα καρτούν, σημειώνει. Παράλληλα, συμβουλεύει τις μητέρες που δουλεύουν και δεν είναι το μεσημέρι στο σπίτι, να δοκιμάσουν ένα πιάτο κάθε Σαββατοκύριακο. Έτσι, θα έχουν χρόνο να το προγραμματίσουν, να το δουλέψουν στο μυαλό τους και να το δοκιμάσουν στην πράξη. «Για να φτιάξεις ένα τέτοιο πιάτο χρειάζεσαι το πολύ μισή ώρα, αφότου το έχεις μαγειρέψει» λέει.

Τελικά μπορεί ένα τέτοιο φαγητό να σταθεί στον αντίποδα του junk food που τόσο αγαπούν τα παιδιά; Ναι, απαντάει η κυρία Γκιόκα: «Είναι ένα εποικοδομητικό παιχνίδι που θέλει επιμονή και υπομονή και μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί του junk food να τρώει λίγο πιο υγιεινά. Δεν είναι λύση δηλαδή για να φάει κάποιος, αλλά και μια καλή ιδέα για να φάει λίγο καλύτερα!». Τέλος, της ζητήσαμε να μας προτείνει κάποιες ιδέες για το παιδικό πάρτι, προκειμένου να αποφύγουμε τις συνηθισμένες μπόμπες και τα τυροπιτάκια και τα φτιαγμένα εκτός σπιτιού ντόνατ και πίτσες. «Μία έξυπνα διπλωμένη τορτίγια, σαν κρέπα, η οποία μπορεί να περικλείει μια ωραιότατη ομελέτα, οτιδήποτε σε αναπάντεχη συσκευασία, ένας χρωματιστός πουρές λαχανικών σαν σαντιγί σε θήκες για καπκέικ και γενικά οτιδήποτε συνηθισμένο σερβιρισμένο ασυνήθιστα» μας είπε. Πάρτε ιδέες από το blog της donkeyandthecarrot.blogspot.gr http://donkeyandthecarrot.blogspot.gr/και καλή επιτυχία!