Μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε αρωματικό ελαιόλαδο. Θα χρειαστούμε ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας (0,1-0,9 βαθμούς) χωρίς έντονο αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα ώστε να μπορούν να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά των βοτάνων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα ή τους σπόρους τους, μπαχαρικά, ξύσματα εσπεριδοειδών, αρωματικά λαχανικά (π.χ. πιπεριές, σκόρδο κ.ά.)

Θα χρησιμοποιήσουμε αποστειρωμένα σκούρα γυάλινα μπουκάλια για να μην επηρεαστεί η ποιότητα του ελαιολάδου από την έκθεση στον ήλιο. Αν χρησιμοποιήσουμε διαφανή μπουκάλια θα τα αποθηκεύσουμε σε σκοτεινό μέρος.

Υπάρχουν 2 τρόποι παρασκευής: Μπορούμε να αφήσουμε για περίπου 2 εβδομάδες το λάδι με τα αρωματικά ή να θερμάνουμε τα υλικά σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά και έπειτα να σουρώσουμε στο μπουκάλι. Στη δεύτερη περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι άμεσα όταν κρυώσει.
Τα αρωματικά ελαιόλαδα είναι κατάλληλα κυρίως για σαλάτες, για φαγητά που προσθέτουμε στο τέλος το ελαιόλαδο, για χόρτα βραστά, ψάρια και θαλασσινά, ψητά λαχανικά και για μαρινάρισμα. Αρωματίζουμε το ελαιόλαδο με δενδρολίβανο, δυόσμο, βασιλικό, θυμάρι, φασκόμηλο, κόλιανδρο, καρδάμωμο, εστραγκόν, γλυκάνισο, ρίγανη, άνηθο, σκόρδο, μπαχάρι, κύμινο, κεδροκούκουτσα, καυτερές πιπεριές, φλούδες εσπεριδοειδών, λιαστές ντομάτες, βανίλια, μαστίχα, ή με συνδυασμούς αυτών.