Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ρίξτε 330 ml κρύο νερό ή παγωμένη μπίρα. Προσθέστε 1 μεγάλο αβγό (θα βγάλετε το αβγό από το ψυγείο την ώρα που θα το χρησιμοποιήσετε. Πρέπει να έχει κρυώσει καλά). Ρίξτε στο μπολ 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ. Χτυπήστε ελαφρά το μείγμα με το σύρμα. Μην ανησυχείτε αν δημιουργηθούν μικροί σβόλοι, δεν θα ενοχλήσουν στο τελικό αποτέλεσμα που θα θυμίζει έντονα γιαπωνέζικη τεμπούρα. Το πολύ χτύπημα θα δώσει στο κουρκούτι λαστιχωτή αίσθηση ζυμαριού που δεν την θέλουμε. Βάλτε το κουρκούτι στο ψυγείο για μισή ώρα.

Αφού πλύνετε και στεγνώσετε καλά με χαρτί κουζίνας τον μπακαλιάρο αλατίστε. Βγάλτε το μπολ με το κουρκούτι από το ψυγείο και τοποθετήστε το μέσα σε ένα μεγαλύτερο μπολ με κρύο νερό ώστε να μείνει σταθερή η θερμοκρασία του. Ρίξτε μέσα στο κουρκούτι τα κομμάτια του ψαριού και φροντίστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Τηγανίστε σε καυτό λάδι (170°C) μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Μεταφέρετε το τηγανητό ψάρι σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.