Το οδοντικό νήμα μπορεί να αντικαταστήσει το μαχαίρι στο κόψιμο κάθε μαλακής τροφής, από τα μαλακά λευκά τυριά μέχρι τις τούρτες. Ακόμη, αν σας έχει τελειώσει ο σπάγκος ψησίματος με τον οποίο δένετε το κρέας, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με νήμα. Είναι δε το ιδανικό εργαλείο για να κόψετε οριζόντια το παντεσπάνι αφού τα πεπλατυσμένα μαχαίρια κοπής θέλουν ταυτόχρονα και εκπαιδευμένα και σταθερά χέρια. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καρφώσετε περιμετρικά επάνω στο παντεσπάνι, στο τοίχωμα, μερικές οδοντογλυφίδες, στο σημείο που θέλετε να το κόψετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να βάλετε το οδοντικό νήμα στη σωστή θέση. Επειτα, τυλίξτε το παντεσπάνι με το νήμα, σταυρώστε μπροστά, κρατήστε γερά με τα δύο χέρια και σφίξτε το νήμα έτσι ώστε να περάσει και να κόψει το παντεσπάνι σε δύο κομμάτια. Μεταφέρετε το επάνω κομμάτι σε ρηχή πιατέλα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και συνεχίστε με την εκτέλεση της συνταγής. Θυμηθείτε όμως, το παντεσπάνι θα πρέπει να έχει κρυώσει πολύ καλά πριν το κόψετε, αλλιώς θα δυσκολευτείτε.