Είναι ο τουρισμός οπωσδήποτε και γαστρονομικός;

Ο προορισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με τη γαστρονομία. Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν γνωρίζουν έναν τόπο και μέσα από το φαγητό του. Υποστηρίζω με κάθε τρόπο την έννοια «γαστρονομικός προορισμός» διότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό γεύμα σε ένα ξενοδοχείο;

Το πρωινό. Είναι η πρώτη εμπειρία της ημέρας, η πρώτη γεύση, όχι μόνο κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό που θα επακολουθήσει κατά τη διαμονή σου.

Ποια η φιλοσοφία του πρωινού στο Poseidonion Grand Hotel;

Βασίζεται στις καλές πρώτες ύλες, στα αβγά από το κτήμα μας – στα οποία στηρίζουμε πολλά από τα πιάτα του πρωινού –, στα φρέσκα λαχανικά, στα τυριά από την περιοχή και γενικά σε όλα τα προϊόντα που προέρχονται από τις Σπέτσες και τον Αργολικό κάμπο.

Γιατί δίνετε τόση σημασία στην τέχνη του μαγειρέματος των αβγών;

Tα φρέσκα αβγά από τo κτήμα μας έχουν εντελώς διαφορετική γεύση από αυτά του εμπορίου! Επειτα, υπάρχει η δυνατότητα να παραγγείλει κάποιος τα αβγά του όπως τα επιθυμεί διαλέγοντας από την κάρτα μας και τα προετοιμάζουμε εκείνη την ώρα. Οι παρασκευές των αβγών είναι μια πρώτη ένδειξη φροντίδας και φιλοξενίας αλλά και της σημασίας που δίνουμε στη γαστρονομία. Μας ενδιαφέρει οι επισκέπτες μας να βιώνουν την ίδια ποιότητα σε κάθε γεύμα της ημέρας από το πρωινό και το brunch μέχρι το μεσημεριανό και το δείπνο. Και για όλα αυτά «υπεύθυνος» είναι ο Σταμάτης Μαρμαρινός, ένας ταλαντούχος νεαρός σεφ με τον οποίο γνωριστήκαμε στην Κω και πίστεψε ο ένας στον άλλον απόλυτα. Ο άνθρωπος χωρίς τον οποίο το ξενοδοχείο – και συγκεκριμένα το εστιατόριο On the Verandah – δεν θα ήταν σήμερα γαστρονομικός προορισμός από μόνο του. Ο Σταμάτης, που νιώθω πλέον σαν αδελφό μου, αναδημιουργεί αγαπημένες συνταγές μέσα από την εμπνευσμένη ματιά του δίνοντας έμφαση στις ελληνικές πρώτες ύλες με προτεραιότητα στα προϊόντα που προέρχονται από το κτήμα του Poseidonion Grand Hotel. Κάθε δημιουργία του στο μενού είναι σαν μια μικρή ιστορία, πραγματικά μοναδική, γεμάτη αρώματα και καθαρές γεύσεις.

Ποια είναι τα συστατικά μιας πετυχημένης φιλοξενίας;

Ο επισκέπτης πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι σπίτι του και παράλληλα να λαμβάνει τη φροντίδα που θα είχε σε ένα σπίτι οικείων του.

Εσείς πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη φιλοξενία;

Τα βιώματά μου είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτήν. Εβλεπα τη μητέρα μου από μικρό παιδί να προσφέρει φιλοξενία. Από 16 ετών εργάζομαι στη ρεσεψιόν της οικογενειακής μας επιχείρησης στην Ιο. Αν και κάποτε ήθελα να σπουδάσω δικηγόρος, περισσότερο από αντίδραση, ακολούθησα τελικά ξενοδοχειακές σπουδές. Δούλεψα αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, στην Ιταλία κυρίως και στη Νότια Γαλλία. Και ταξίδεψα πολύ. Γιατί τελικά τα ταξίδια είναι από μόνα τους εκπαίδευση.

Διακοπές για εσάς σημαίνει…

Ταξίδι και γαστρονομία. Να ανακαλύπτω νέους προορισμούς, να γνωρίζω νέες γεύσεις, να βιώνω τον τόπο σε κάθε μορφή του. Από το ξενοδοχείο και τη φιλοξενία μέχρι τις φυσικές ομορφιές και την τοπική κουζίνα και τον πολιτισμό. Λίγο προτού τελειώσει η σεζόν, πάντα έχω σκεφτεί τον επόμενο προορισμό που θέλω να επισκεφθώ. Τώρα ετοιμάζομαι να ταξιδέψω στην Τοσκάνη, που φημίζεται για το κρασί και το φαγητό της. Αμέσως μετά στη Λισσαβόνα για τα θαλασσινά της και για να δοκιμάσω το βραβευμένο με 2 αστέρια Μισελέν εστιατόριο Belcanto. Πάντα επιλέγω κάποιο μέρος που να «ακούγεται» για τη γαστρονομία του.

Προορισμός η γεύση. Αφετηρία;

Θα έλεγα αφετηρία η γεύση και προορισμός η γαστρονομική εμπειρία. Θέλουμε να γευόμαστε όχι μόνο το ίδιο το φαγητό αλλά συνολικά την εμπειρία διότι το σύνολο είναι αυτό που φέρνει την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση. Η καλή εξυπηρέτηση, η ζεστή ατμόσφαιρα, η καλή παρέα είναι τα συστατικά που θα «ντύσουν» τη γεύση και θα μας κάνουν να περάσουμε όμορφα.