Τι θυμόμαστε από τα «μαγικά» Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων; Μια ατμόσφαιρα προσμονής, μια σκανταλιά, ένα στρωμένο τραπέζι και το άρωμα από τα ξεχωριστά φαγητά των γιαγιάδων και των μαμάδων μας. Ο Λευτέρης Λαζάρου θυμάται ότι η μητέρα του έκρυβε τις δίπλες, για να μην τις τελειώσει το αγόρι της προτού εμφανιστούν οι καλεσμένοι, ο Γκίκας Ξενάκης το χοιρινό της μαμάς, που ανυπόμονος τσιμπολογούσε από τη γάστρα, ο Γιάννης Μπαξεβάνης τα γεμιστά κρεμμύδια που συνόδευαν το χοιρινό της σμυρνιάς γιαγιάς του, ο Τάσος Μπίκος τη μελαχρινή, τη βασιλόπιτα της δικής του μικρασιάτισσας γιαγιάς, και η Μαρία Πρασσά την καρυδόπιτα της μαμάς της. Θα βρείτε τις «μαγικές» συνταγές τους στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας και το οποίο έχει σχεδιαστεί με στόχο να σας εμπνεύσει για να δημιουργήσετε τη γιορτινή ατμόσφαιρα που θα θυμούνται αργότερα τα δικά σας (μικρά και μεγάλα) παιδιά.
Καλέστε λοιπόν τους αγαπημένους σας και στρώστε το τραπέζι με κύριο πιάτο το μαριναρισμένο χοιρινό του Λευτέρη. Και αν οι καλεσμένοι είναι πολλοί, μην αγχωθείτε: ο Μάκης Γεωργιάδης ετοίμασε έναν γιορτινό μπουφέ που τους χωράει όλους. Είτε είναι καθιστό είτε είναι μπουφές, το γιορτινό τραπέζι σας θα ενισχυθεί με τις σαλάτες που εμπνεύστηκε ο Γιάννης Μπαξεβάνης και τα συνοδευτικά πιάτα με λάχανο του Γκίκα. Και επειδή ξέρουμε πόσο κουραστικές είναι οι προετοιμασίες, ζητήσαμε από τον Τάσο Μπίκο να δημιουργήσει πιάτα που μπορούν να φτιαχτούν μερικές ημέρες νωρίτερα, να μπουν στον καταψύκτη και να βγουν την ημέρα της γιορτής, ίσα ίσα για να ψηθούν και να εμφανιστούν στο τραπέζι μας. Ενα τραπέζι που θα ολοκληρωθεί με τα γλυκά του Νικόλα Νικολακόπουλου για να γεμίσει το σπίτι με μυρωδιές μπαχαρικών. Και αν το ρεβεγιόν τραβήξει μέχρι το πρωί, μη σας νοιάζει: η Μαρία Πρασσά έχει έτοιμο το πρωτοχρονιάτικο πρωινό.
Καλές γιορτές, με υγεία και αγάπη
για όλους.

ΥΓ.: Τα εφετινά Food Blog Awards ξεκίνησαν. Μπείτε στο www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards16/ για να γνωρίσετε τους υποψηφίους και να δώσετε με την ψήφο σας τα δικά σας βραβεία.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016.