Στις 15 Οκτωβρίου στο Μιλάνο, είκοσι ταλαντούχοι YoungChefs από όλο τον κόσμο θα αναδείξουν το ταλέντο τους και θα αναμετρηθούν για τον τίτλο του S.PellegrinoYoungChef 2016.

Ο νικητής της περιφέρειας των Μεσογειακών Χωρών, Νίκος Μπίλλης, είναι ένας από τους φιναλίστ, ο καθένας εκ των οποίων εκπροσωπεί μία από τις 20 γεωγραφικές περιφέρειες του κόσμου. Ο έλληνας σεφ, ανακηρύχθηκε νικητής του τοπικού διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef 2016 που έγινε στο Τελ Αβίβ. Το πιάτο του «Νόστιμον Ημαρ», που του έδωσε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, αποτελείται από ένα πλουραλισμό υλικών που αναδεικνύουν την ποικιλομορφία της ελληνικής φύσης και συνθέτουν μια εναρμονισμένη γεύση, έντονη συναισθηματικά, καθώς είναι εμπνευσμένη από τον τόπο που μεγάλωσε.

Για να κερδίσουν το πολυπόθητο βραβείο, οι Young Chefs θα ετοιμάσουν και θα παρουσιάσουν τα πιάτα τους σε μια επταμελή κριτική επιτροπή από διεθνώς καταξιωμένους σεφ, γνωστούς και ως «SevenSages». Σε συνέχεια μιας εξονυχιστικής αξιολόγησης βασισμένης στους πέντε «Χρυσούς Κανόνες» δηλαδή, συστατικά, δεξιότητες, γνώση, παρουσίαση και μήνυμα, θα επιλεχθεί ένας νικητής. Μετά τη τελετή βράβευσης θα ακολουθήσει δείπνο Gala, το μενού του οποίου θα επιμεληθεί ο MassimoBottura, ιδιοκτήτης του εστιατορίου OsteriaFrancescanaofModena στην Ιταλία, το οποίο ανακηρύχτηκε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για φέτος, σύμφωνα με τον Διαγωνισμό «The World’s 50 Best Restaurants».

Δύοεπιπλέον βραβεία θα απονεμηθούν κατά την διάρκεια του δείπνουGala: το «AcquaPannaContemporaryTraditionAward» που θα δοθεί στον δημιουργό του πιάτου που αναδεικνύει καλύτερα την γαστρονομική ισορροπία μεταξύ παραδοσιακών και μοντέρνων στοιχείων και το «S.PellegrinoInspiringMessageAward»που για πρώτη φορά θα δοθεί, κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από το κοινό, στον δημιουργό του πιο εμπνευσμένου πιάτου.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει ξεκινήσει εδώ και θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτώβρη.

ΟΝίκος Μπίλλης και το Νόστιμον Ημαρ

Ο σεφείναι απόφοιτος της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων Ρόδου (ΣΤΕ). Υστερα από μια 5ετία σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων, στο RodosPalladium και στο SaniAsteriasSuties, ταξίδεψε και δούλεψε στην Ελβετία. Πίσωστην Αθήνα δούλεψε στο εστιατόριο Hytra καθώς και στη Γαλάζια Hytra. Εχει κάνει stagesστα καλύτερα εστιατόρια ανά τον κόσμο, όπως είναι το Nomaστην Κοπεγχάγη, το Miramarστη Βαρκελώνη, το LeJardinDeSensστη Γαλλία και το DeLibrijeστην Ολλανδία. Τα τελευταία 5 χρόνια συνεργάζεται με τον Εκτορα Μποτρίνι, στα βραβευμέναEtruscoκαι Botrini’s.

Το πιάτο με το οποίο θα διαγωνιστεί, το«Νοστιμον Ημαρ», έχει ως πηγή έμπνευσης το Πήλιο, τόπο καταγωγής του σεφκαι αναδεικνύει την ποικιλομορφία της ελληνικής φύσης. Με βάση την παλαμίδα, το πιάτο ντύνουν γευστικά τοπικά και αγαπημένα υλικά, όπως λούπινα, πέρλες από αβγοτάραχο, τσιτσίραβλα, τσιγαρέλι με άγρια χόρτα και αρωματικά, σαν ένα σπινιάλο με διάφορα είδη οστράκωνκαι ποικιλία μυρωδικών.

Το πιάτο παρουσιάστηκε σε έναξεχωριστό δείπνο πουπραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα3 Οκτωβρίου, από τα S.Pellegrino και AcquaPanna στο εστιατόριο F+W στο Κολωνάκι. Την εκδήλωση παρουσίασε ο περσινός φιναλίστ του διαγωνισμού Αλέξανδρος Τσιοτίνης.