Αυλαία ρίχνει το τρίτο Greek Gastronomy Festival, το φεστιβάλ γαστρονομίας στο Porto Carras της Χαλκιδικής, αυτή την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου με τον αγαπημένο μας σεφ και συνεργάτη του ΒΗΜΑGourmet Γιάννη Μπαξεβάνη.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου και κάθε Παρασκευή φιλοξενούσε από έναν έλληνα σεφ, γεμίζοντας το καλοκαίρι όσων βρέθηκαν στο Tsipouraki Restaurant στην PortoCarras Μαρίνα με ευφάνταστες ελληνικές γεύσεις και αναδεικνύοντας την ελληνική κουζίνα. Ανάμεσα στους καλεσμένους σεφ ήταν η Ντίνα Νικολάου, η Μαρία Εκμεκτσίογλου, ο Μιχάλης Νουρλόγλου, ο Χριστόφορος Πέσκιας κ.ά. ενώ τη μοναστηριακή κουζίνα εκπροσώπησε ο Πατήρ Επιφάνιος.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ελληνικής κουζίνας, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Επιστρέφοντας στηνΕλλάδαπρωτοπήγε ως σεφ στηνΚρήτη, όπου ανακάλυψε την καταπληκτική τοπική χλωρίδα. Με τη γνώση που του εμπιστεύτηκαν οι ντόπιες μαγείρισσες εμπλούτισε τη μαγειρική του με σπάνια βότανα. Σήμερα πολλά από τα χόρτα πουεπανέφερε στο ελληνικό τραπέζι βρίσκονται και πάλι στις λαϊκές αγορές και καλλιεργούνται συστηματικά. Το 2007 βραβεύτηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Γαστρονομίας ως «Chef Ελπίδας του μέλλοντος».

Το μενού του Μπαξεβάνη περιλαμβάνει χαρουποπιτάκια με ταραμά και γαρίδες, γιουβετσάκι με μύδια και φέτα φούρνου, πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ γιαουρτιού και σορμπέ από σμέουρα, φιλέτο λαβράκι με ξινούτσικη σάλτσα από κρίταμα και σταφύλια και κλείνει με μπουγάτσα λεμονιών, όλα συνοδεία εκλεκτών οίνων του κτήματος Porto Carras. Το μενού κοστίζει 50 ευρώ / άτομο.