Το αρτοποιείο Σαχινίδη δεν το γνώριζα. Το γνώριζαν όμως καλά φίλοι μας που κατοικούν στη Φιλοθέη ή στο Ψυχικό και στων οποίων τα σπίτια είχαμε δοκιμάσει το ψωμί και τα κριτσίνια του. Εκείνο όμως που με έκανε να φτάσω ως την πόρτα του καταστήματος «Αρτος & γεύσεις ζύμης» ήταν η εξαίσια βασιλόπιτά του, την οποία δοκιμάσαμε επίσης ως προσκεκλημένοι στο φιλικό σπίτι όπου γιορτάσαμε εφέτος την Πρωτοχρονιά. Είχα σημειώσει στην ατζέντα μου να περάσω κάποια στιγμή από το νούμερο 2 της οδού Μαντζουράκη για να γνωρίσω από κοντά τον Παναγιώτη Σαχινίδη, τον δημιουργό όλων αυτών των νοστιμιών. Και πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες μέχρι να τα καταφέρω… Αξιζε όμως τον κόπο! Πρόκειται για έναν νέο και αυτοδημιούργητο άνθρωπο, ο οποίος αν και είναι αρτοποιός τρίτης γενιάς, χρειάστηκε να θέσει ο ίδιος τα θεμέλια της επιχείρησής του.

Περιττό να σας πω ότι έμεινα στον φούρνο Σαχινίδη πολύ περισσότερη ώρα απ’ όσο είχα σχεδιάσει. Οχι μόνο για να δοκιμάσω τις αρτολιχουδιές του, αλλά και για να ξαναζήσω κάτι που μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια: την ατμόσφαιρα γειτονιάς που αποπνέει αυτός ο χώρος όπου οι μητέρες έρχονται για σπιτικό ψωμί του τοστ και χειροποίητα κρουασάν για τα παιδιά τους, οι συνταξιούχοι για το ψωμί της ημέρας και λίγη κουβεντούλα, οι αθλητές για τα υγιεινά και… πάει λέγοντας.

Αγαπώ τόσο τα κάθε είδους ψωμιά και ψωμοειδή, που είχα τεράστια δυσκολία να αποφασίσω τι μου άρεσε περισσότερο. Πήρα λοιπόν τη βοήθεια του κοινού! Κατά το δίωρο και πλέον που έμεινα στον φούρνο, δεν μπόρεσα να μην παρατηρήσω την ταχύτητα με την οποία εξαφανίζονταν τα κράκερ. Οπως μου εξήγησε ο Παναγιώτης, είναι φτιαγμένα από κριθάρι, καλαμπόκι, κεχρί, σουσάμι, ηλιόσπορο, σίκαλη, λινάρι και βρόμη και είναι όντως περιζήτητα. Τόσο περιζήτητα που θα τα βρείτε πια συσκευασμένα σε εκλεκτά ντελικατέσεν αλλά και στα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη και MyMarket. Δοκιμάστε τα!

Αρτος & Γεύσεις ζύμης, Παναγιώτη Σαχινίδη: Μαντζουράκη 2, Νέα Φιλοθέη-Ψυχικό (έναντι Βαρβακείου Σχολής), τηλ. 210 6926 286, www.saxinidis.gr