Ο καφές είναι μία απόλαυση της καθημερινής ζωής και για εκατομμύρια ανθρώπους αποτελεί αληθινό πάθος καθώς αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως. Ο καφές οφείλει τα χαρακτηριστικά του στο έδαφος, το νερό, τον ήλιο, καθώς και στην υπομονή και τη φροντίδα των καλλιεργητών. Με το χρόνο η μυστική αυτή αλχημεία αναπτύσσει έναν κόκκινο καρπό, που αποκαλούμε «κεράσι του καφέ». Το κεράσι περιέχει δύο κόκκους, οι οποίοι μετά από πολλά βήματα θα αποκαλύψουν τελικά μοναδικό άρωμα και γεύση. Το κεράσι του καφέ σχηματίζεται μέσα σε 6 με 8 μήνες μετά την ανθοφορία για την ποικιλία Arabica και 9 με 11 μήνες για την ποικιλία Robusta. Τα κεράσια παρουσιάζουν διαφορετικά στάδια ωρίμανσης ακόμα και στο ίδιο κλαδί.

Το εύφορο έδαφος

Ο καφές μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο σε τροπικές περιοχές διότι απαιτεί ζεστές θερμοκρασίες και άφθονη βροχή. Ο ήλιος θρέφει τον καφέ και του προσδίδει τον μοναδικό του χαρακτήρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι Ειδικοί του Καφέ της Nespresso ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο αναζητώντας τους εκλεκτότερους κόκκους καφέ που παράγουν μικροί καλλιεργητές. Η Nespresso δίνει ιδιαίτερη φροντίδα στην επιλογή των χωρών από τις οποίες προμηθεύεται τον καφέ που χρησιμοποιείται για τα χαρμάνια της: Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Κένυα, Ινδία, νότιο Σουδάν, Νικαράγουα, Μεξικό, Ινδονησία, Περού και Αιθιοπία.

Κάθε χρόνο, οι Ειδικοί της Nespresso ανακαλύπτουν εξαιρετικές προελεύσεις, που χρησιμεύουν στη δημιουργία των ποικιλιών Limited Edition.

Arabica και Robusta, μία μοναδική αλχημεία

Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που καλλιεργείται σε μεγάλα υψόμετρα. Διακρίνεται για τις νότες λουλουδιών ή φρούτων που επικρατούν στο χαρακτήρα του, την επαρκή οξύτητά του, ενώ διαθέτει μικρή περιεκτικότητα καφεΐνης.

Η ποικιλία Robusta καλλιεργείται στις πεδιάδες. Είναι πιο έντονος καφές με περισσότερη πικράδα και σώμα, ενώ έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Οι καλύτεροι Arabica παράγονται κοντά στον ισημερινό, σε υψόμετρο μεταξύ 1.000 και 2.000 μέτρων, όπου η ηλιοφάνεια και οι σχετικά κρύες νύχτες επιβραδύνουν την ωρίμανση. Οι συγκεκριμένες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη σκληρών, αρωματικών κόκκων. Οι πιο ανθεκτικές ποικιλίες Robusta προτιμούν τα χαμηλότερα εδάφη που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 100 και 800 μέτρων και ζεστά υγρά κλίματα. Οταν αναμειχθούν με δεξιοτεχνία οι δύο αυτές ποικιλίες αποκαλύπτεται ένας υπέροχος πλούτος γεύσεων. Η Nespresso επιλέγει ποικιλίες σύμφωνα με τα αυστηρότερα κριτήρια ποιότητας και χρησιμοποιεί 95% καφέ Arabica και 5% καφέ Robusta στις Εκλεκτές Ποικιλίες Καφέ.

Η συλλογή

Η μέθοδος συλλογής των κερασιών καφέ έχει εγγενή σχέση με τη μορφολογία του καφεόδεντρου. Κεράσια που αναπτύσσονται δίπλα-δίπλα πάνω στο ίδιο κλαδί μπορεί συχνά να ωριμάζουν με διαφορετικούς ρυθμούς και συνεπώς θα πρέπει να συλλέγονται σε διαφορετικές περιόδους. Το έργο του καλλιεργητή είναι να επιλέξει για τη συγκομιδή του κάθε φορά μόνο τους καρπούς που είναι ώριμοι αφήνοντας τους υπόλοιπους πάνω στο κλαδί. Για αυτόν το λόγο, η πλειονότητα των καφέδων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των Εκλεκτών Ποικιλιών Nespresso συλλέγεται με «διαλογή», την επιλεκτική συγκομιδή των ώριμων κερασιών που γίνεται εξολοκλήρου χειρωνακτικά. Ακολουθεί η επεξεργασία, η μεταφορά, η δημιουργία χαρμανιών, το καβούρδισμα, το άλεσμα και η συσκευασία του καφέ Nespresso σε ερμητικά σφραγισμένες κάψουλες καφέ από αλουμίνιο.

Στην κούπα

Από εκεί και πέρα, αυτό που μένει να κάνετε είναι να επιλέξετε μια από τις καφετιέρες Nespresso οι οποίες εκτός από τον άψογο σχεδιασμό και την ευκολία στη χρήση, είναι οι μόνες που δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να παρασκευάσει με ευκολία τον τέλειο espresso, σε κάθε κούπα. Μην ξεχάσετε τα αξεσουάρ των μηχανών (δοχείο ανακύκλωσης, κιτ αφαλάτωσης, δοχείο για κάψουλες κ.α.) καθώς και τη δυνατότητα να χαρίσετε στους αγαπημένους ένα δώρο Nespresso για την εορταστική περίοδο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ειδικοί της Nespresso είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν σε κάθε σας ερώτημα σχετικά με τη μηχανή σας, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, καλώντας στον αριθμό χωρίς χρέωση 800 11 71 300 και στο 210 6771300 (όλο το 24ωρο).

Nespresso Boutiques

Κατεβάστε στο κινητό σας την εφαρμογή της Nespresso για να παραγγείλετε τις εκλεκτές ποικιλίες καφέ Nespresso, να εντοπίσετε τις Boutiques και τα καταστήματα και να μαθαίνετε τα νέα της Nespresso κάθε στιγμή.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΚΑΦΕ NESPRESSO

Μπράουνις με εσπρέσο Nespresso

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί)

3 μέτρια αβγά

120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

120 γρ. μαύρη ζάχαρη

170 γρ. βούτυρο αγελάδος και λίγο ακόμη, για το σκεύος

80 γρ. πικρή σοκολάτα, 70% περιεκτικότητα σε κακάο

40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και λίγο ακόμη, για το σκεύος

10 γρ. κακάο, σε σκόνη

50 ml καφέ εσπρέσο Nespresso

3 γρ. μπέικιν πάουντερ

80 γρ. φουντούκι, χονδροσπασμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Στον κάδο του μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα αβγά με την κρυσταλλική και τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

2 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι. Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα και τα ενώνουμε με το μείγμα των αβγών ανακατεύοντας με μία μαρίζ.

3 Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε πολύ καλά και στρώνουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε μέχρι να στεγνώσει η επιφάνεια, βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Τιραμισού με σαβαγιάρ

ΥΛΙΚΑ (για ένα ορθογώνιο ταψί 33 x 38 εκ.)

Για το σιρόπι

300 ml νερό

300 γρ. ζάχαρη

100 ml καφέ εσπρέσο Nespresso

50 ml μπράντι

Για τη βάση

1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ

Για την κρέμα

6 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

250 γρ. ζάχαρη

500 γρ. μασκαρπόνε

Για το σερβίρισμα

50 γρ. κακάο, σε σκόνη

EKTEΛΕΣΗ

1 Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζουμε ελαφρά τα σαβαγιάρ βουτώντας τα για μερικά δευτερόλεπτα στο σιρόπι. Στη συνέχεια τα αραδιάζουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.

2 Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τα 150 γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά. Αποσύρουμε και ενσωματώνουμε το μασκαρπόνε με μια μαρίζ.

3 Στον κάδο του μίξερ που έχουμε προηγουμένως καθαρίσει, χτυπάμε τα ασπράδια με τα 100 γρ. ζάχαρη σε μαρέγκα. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

4 Στρώνουμε επάνω από τα σαβαγιάρ τη μισή ποσότητα κρέμας, συνεχίζουμε με μία ακόμη στρώση μπισκότων και τελειώνουμε με την κρέμα.

5 Πασπαλίζουμε με κακάο και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες προτού σερβίρουμε.