Ναι, οι διατροφολόγοι δεν σταματούν να το επαναλαμβάνουν. Το ψάρι πρέπει απαραίτητα να εντάσσεται στο τραπέζι μας, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Μεταξύ άλλων, αποτελεί βασική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, σιδήρου, και μην ξεχνάμε βέβαια τα ω-3 λιπαρά οξέα, σπουδαία για την υγεία του οργανισμού.

Ωστόσο, η αγορά του φρέσκου ψαριού δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την προέλευσή του. Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας λοιπόν έρχονται να καλύψουν αυτά τα δύο κενά: πρώτον, την επαρκή ποσότητα για κατανάλωση, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον και, δεύτερον, την εγγυημένη ποιότητα.

Αναζητώντας περισσότερες σχετικές πληροφορίες, ανακαλύψαμε τον Ομιλο Ανδρομέδα, έναν από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, που μας διαβεβαίωσε πως τα ψάρια του τρέφονται με πιστοποιημένες τροφές GMO Free, δηλαδή τροφές οι οποίες δεν είναι γενετικά τροποποιημένες, αλλά πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα ψάρια της μικρής παραγωγής τους, όπως το λαβράκι, η τσιπούρα και το φαγκρί της σειράς Primus, είναι βραβευμένα από το Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας iΤQi το 2015, στις Βρυξέλλες.

Ψάχνοντας στους πάγκους του ψαρομανάβη, διαπιστώσαμε πως τα ψάρια της Ανδρομέδας πωλούνται συσκευασμένα και ρωτώντας περισσότερες λεπτομέρειες φτάσαμε στο περίφημο Mediterranean Project, χάρη στο οποίο εξασφαλίζεται η άμεση – το πολύ 48 ώρες πριν – εξαλίευση και συσκευασία τους. Εχοντας τοποθετήσει εγκαταστάσεις επεξεργασίας, συντήρησης και συσκευασίας κοντά στις μονάδες εξαλίευσης σε Ελλάδα, Ισπανία και Αλβανία, ο όμιλος καταφέρνει να παραδίδει φρεσκότατα τα ψάρια του στα κατά τόπους σημεία πώλησης.

Αν, τέλος, αναρωτιέστε γιατί τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας έχουν πιο λιπαρή γεύση, καλό είναι να ξέρετε ότι αυτό οφείλεται όχι στην ποιότητα ή στην ποσότητα της τροφής τους, αλλά στο γεγονός ότι δεν κινούνται όσο τα πελαγίσια ώστε να την αναζητήσουν. Αυτό το επιπλέον λίπος όμως είναι τα περίφημα ω-3 λιπαρά οξέα. Αρα, μήπως να το ξανασκεφτούμε προτού ζητήσουμε φρέσκο πελαγίσιο ψάρι αγνώστου προελεύσεως; Με 17 ολόκληρα χρόνια εμπειρίας στον χώρο, ο Ομιλος Ανδρομέδα φαίνεται να ξέρει καλά τι ψάρια έπιασε.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.andromedagroup.eu και στο τηλ. 210 6640 963-7 (εσωτ. 211)