Με θέα τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, καθισμένη σε ένα από τα τραπεζάκια, απολάμβανα μια δροσερή σπιτική λεμονάδα, περιμένοντας ανυπόμονα τα φαλάφελ μου. Βλέπετε, το Zάχαρη & Αλάτι σερβίρει το νόστιμο αυτό «γρήγορο» φαγητό της Ανατολής από το 2012, προτού γίνει μόδα σε ολόκληρη την πόλη, και έπρεπε να το τσεκάρω. Τα κεφτεδάκια από ρεβίθι είναι ψημένα στον φούρνο και όχι τηγανητά, ενώ τυλίγονται σε μια λεπτή λιβανέζικη πιτούλα, συνοδευόμενα από χούμους και σαλάτα ταμπουλέ με κινόα, μαρούλι, φρέσκια ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά.
Οι τρεις φίλοι που κρύβονται πίσω από τη δημιουργία του μαγαζιού, ο Αρης, ο Φώτης και ο Λευτέρης, του έδωσαν τον χαρακτηρισμό «υγιεινό ταχυφαγείο» και όχι αδίκως. Παραδοσιακές πίτες που παρασκευάζονται στο εργαστήριό τους εντός του μαγαζιού, σαλάτες, κουλούρια, κέικ σε διάφορες γεύσεις και μπαγκέτες συνθέτουν το μενού. «Θέλαμε να φτιάξουμε έναν χώρο με υγιεινές γεύσεις. Προμηθευόμαστε φρέσκα λαχανικά από τον μανάβη της γειτονιάς και συνεργαζόμαστε με μικρούς παραγωγούς» μας είπαν.

Iδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον πλαστό, την παραδοσιακή χορτόπιτα από βιολογικό καλαμποκάλευρο, με σπανάκι, πράσο, μυρωδικά και φέτα από την Κρήτη, αλλά και μανούρι, που έφτασε στο τραπέζι μου μαζί με στραγγιστό γιαούρτι, φρέσκια ντομάτα και αγγουράκι. Από τις πολλές επιλογές σε σαλάτες, ιδιαίτερα χορταστική είναι αυτή με φακές, σέλερι, καρότο, φρέσκο τζίντζερ, πιπεριές Φλωρίνης, κρεμμύδι, φρέσκο κόλιαντρο και μηλόξιδο. Και επειδή ο επίλογος πρέπει να γράφεται γλυκά, το ρυζόγαλο και το μωσαϊκό είναι οι «οπωσδήποτε» επιλογές – μην ξεχάσω και τη σπιτική κανελάδα. Αν μένετε κοντά, ζητήστε και ντελίβερι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015.