«Η παιδική μνήμη διαθέτει εγχάρακτες καταγραφές πολλών κιλών κοπανιστής, από την εποχή που στο οικογενειακό μας μπακάλικο ο πατέρας μου εμπορευόταν λιανικώς και χονδρικώς τη δική του παραγωγή» λέει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος στο βιβλίο του «Η Κοπανιστή το χθες, το αύριο και 43 συνταγές», σχετικά με αυτό το ιδιαίτερο μυκονιάτικο τυρί.

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος γεννήθηκε στη Μύκονο, σπούδασε Οικονομικά, είναι ερασιτέχνης αμπελουργός και οινοποιός, αρθρογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες, συγγραφέας (Μυκονιάτικη μαγειρική, Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο, Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό) και πάνω από όλα ένας ακούραστος γευσιθήρας. Στο τελευταίο του πόνημα λοιπόν ασχολείται με την κοπανιστή, ένα τυρί με πιπεράτη γεύση και ώριμα αρώματα, πλούσιο, με χαρακτήρα ατίθασο. Ένα ωραίο τυρί και ένα ωραίο βιβλίο!

Πρόκειται για μια ευρεία έρευνα που περιλαμβάνει τα γευστικά χαρακτηριστικά της κοπανιστής, τη διαδικασία τυροκόμησης, την κοπανιστή της ξενιτιάς και τον ακατάλυτο δεσμό που δημιουργούνταν ανάμεσα σε αυτήν και στους Μυκονιάτες που έφευγαν από το νησί, στατιστικά και ιστορικά στοιχεία, μνήμες και αναφορές.

Χρειάζεται άραγε ένα ολόκληρο βιβλίο για να περιγραφεί ένα τυρί; Ναι, γιατί όπως λέει ο συγγραφές «ο ουρανίσκος δεν ξέρει τι τον περιμένει. Είναι η στιγμή που την αψάδα της κοπανιστής έρχεται να την ημερέψει η ντομάτα με το λαδάκι ή το φρέσκο ζυμωτό ψωμί απ’ τον ξυλόφουρνο, κι ακόμα καλύτερα το πρωτοφούρνι μαζί με μια αλειψιά γλίνα μυρωδάτη ή ένα φρούτο καλοκαιρινό: καρπούζι, σταφύλι, σύκο… Εκεί, σε συνδυασμό με τα αιώνια ταίρια της, φιλιώνει και αγαπιέται».

Ο Ρουσουνέλος ψάχνει να της βρει τα καλύτερα ταίρια και για να το πετύχει βάζει στο παιχνίδι φίλους και γνωστούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μάγειρες και δημοσιογράφους και εμπλουτίζει το βιβλίο με 43 συνταγές. Ετσι προκύπτουν αλµυροί λουκουµάδες µε κρέµα κοπανιστής και σύκα, κοπανιστοπιτάκια, μπουρεκάκια µελιτζάνας µε κοπανιστή, αλµυρή τάρτα µε κοπανιστή, τυροβολιά και λούζα, μανιτάρια γεµιστά µε τα καλούδια της Μυκόνου, τάρτα µε πράσο και κοπανιστή Μυκόνου, κολοκυθοκεφτέδες µε ντιπ κοπανιστής, παγωτό κοπανιστή µε καραµελωµένα φρούτα, λιγκουινάδα µε σύκα, κάρυ και πολλά πολλά ακόμη.

«Η Κοπανιστή το χθες, το αύριο και 43 συνταγές»
Εκδόσεις Scala Gallery, Ιούλιος 2015
σελίδες 184 – τιμή 20 ευρώ

Παραγγελίες Λιανική / Χονδρική:
Scala Gallery 6944393323
και στο rousounelosd@gmail.com

Αποστολές με courier για παραγγελίες μέχρι 31 Αυγούστου 2015, χωρίς χρέωση ταχυδρομικών εξόδων.