Μεσσηνιακές ελιές σε διάφορες εκδοχές, κρασί, αποξηραμένες σταφίδες, σύκα, παστέλι, μανιάτικο παξιμάδι, τυρί σφέλα, λαλάγγια (ή τηγανίτες) και άλλα πολλά προϊόντα συνθέτουν τον διατροφικό πλούτο της Μεσσηνιακής γης. Η γαστρονομία αποτελεί μεγάλο μέρος της πολιτιστικής παράδοσης της Μεσσηνίας και η αυθεντική Μεσσηνιακή κουζίνα είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές κουζίνες της μεσογειακής διατροφής. Αν λοιπόν τύχει να ταξιδέψετε αυτό το καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχή, μην παραλείψετε να εμπλουτίσετε την ταξιδιωτική σας εμπειρία κάνοντας και λίγο… γαστρονομικό τουρισμό. Τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε κατά την επίσκεψή σας στην πανέμορφη Μεσσηνία είναι τα μαυρομάτικα με σπανάκι, το μυρωδάτο σύγλινο και ο καλαματιανός καπαμάς. Ενώ σημαντικές γιορτές με θεματικές τα τοπικά προϊόντα είναι:

-Γιορτή του Κρασιού- Ιούλιο σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Στις 10 Αυγούστου οι παραγωγοί προσφέρουν δωρεάν κρασί, σπιτικούς μεζέδες με την συνοδεία ορχήστρας.

-Γιορτή του σύκου – 18 Αυγούστου από τον Μορφωτικό Σύλλογο Πολυλόφου

-Γιορτή της μπάμιας – αρχές Αυγούστου στο χωριό Αρμένοι της Τριφυλίας

-Γιορτή του Βακαλάου – στις 6 Αυγούστου στο Δ.δ. Σπηλιά της Κυπαρισσίας

-Γιορτή του Ρυζιού – κάθε Ιούλιο στην Σπερχόγεια Καλαμάτας

-Γιορτή για το Ελαιόλαδο και τη Σταφίδα – 24, 25 Ιουλίου στη Βάλτα

-Γιορτή του Μούστου – στα τέλη Σεπτέμβρη στο Αβραμιό Μεσσήνης

-Γιορτή του Αγρότη – κάθε καλοκαίρι στον Άρι

-Γιορτή της Σαρδέλας – κάθε Αύγουστο στη Μαραθόπολη

-Γιορτή της Αγκινάρας – μέσα Ιουλίου στη Μικρομάνη Καλαμάτας

Η Γιορτή του καρπουζιού πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου από τον Δήμο Τριφυλίας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Μεσσηνία επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής www.biopolitics.gr