Σουφικό

Ενα τυπικό φαγητό της Ικαρίας, ένα αλλιώτικο μπριάμ, του οποίου τα υλικά πρώτα περνούν από την κατσαρόλα προτού καταλήξουν στον φούρνο. Και όταν λέμε υλικά εννοούμε μελιτζάνες, κολοκύθα, κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτες, κρεμμύδια, πατάτες και σκόρδο. Επίσης λάδι, ούζο, μαϊντανό, μάραθο, θρούμπι, ντοματοπελτέ, κάππαρη, πιπέρι και ζωμό λαχανικών, σε αναλογία που ο καθένας ορίζει αυτοβούλως, σύμφωνα (και) με το πνεύμα του νησιού. Πρώτα σοτάρουν τα κομμένα σε κύβους λαχανικά, σβήνουν με το αλκοόλ, τα βράζουν για λίγο στον ζωμό μέχρι να μαλακώσουν και μετά κατευθείαν στον φούρνο. Το αλατοπίπερο και τα μυρωδικά… δικά σας.

Καθούρα

Οι μυημένοι στην ικαριώτικη κουζίνα συνιστούν για συνοδευτικό του σουφικού λίγη καθούρα. Πρόκειται για τυρί που ζει και βασιλεύει στην Ικαρία από τον 15ο αιώνα, όπως λένε στο νησί. Από κατσικίσιο γάλα, συνήθως ανάλατο, αλλά η εξέλιξη και κατά πάσα πιθανότητα οι ανάγκες του τουρισμού οδήγησαν στη δημιουργία ορισμένων παραλλαγών με αλάτι, καθώς και σε κάποιες πικάντικες εκδοχές.

Μαγειρειό

Καλοκαιρινό φαγητό κι αυτό, όπως και το σουφικό, αφού χρειάζεται φασολάκια, καλαμπόκι, κολοκυθάκια και ντομάτες. Μαζί βέβαια με τις διαχρονικές πατάτες και τα κρεμμύδια συν λάδι, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρισμα πρώτα για τα φασολάκια και τα κρεμμύδια και μετά για τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια. Νερό για να βράσουν για ένα 20λεπτο και στη συνέχεια οι ντομάτες και τα κολοκύθια μπαίνουν στην κατσαρόλα και μένουν εκεί για άλλο ένα 20λεπτο ή λίγο παραπάνω.

Κολοκάσι

Σπάνιο φυτό στην υπόλοιπη Ελλάδα, φύεται σε ρεματιές της Ικαρίας. Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, όπως είναι το άλλο του – επίσης παράξενο – όνομα (sunroot ή topinambur), διατίθεται αρκετές φορές και στα μανάβικα των μεταναστών. Προσοχή όμως: δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό, γιατί περιέχει τοξικές ουσίες που καταστρέφονται μόνο με τη θερμότητα του μαγειρέματος και πρέπει όχι απλώς να πλένεται εξωτερικά αλλά να ξεφλουδίζεται καλά και μάλιστα σε βάθος. Εχει μεγάλη διατροφική αξία και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και πρωτεΐνες. Σερβίρεται μαζί με τη σκορδαλιά.

Φωκιανό

Η ποικιλία του σταφυλιού που συνδέεται πιο πολύ με τον ικαριώτικο Πράμνιο οίνο, ένα κρασί με δυνατότητα να φθάσει στους 16 αλκοολικούς βαθμούς. Τα τσαμπιά του Φωκιανού δεν είναι πυκνόρωγα, έχουν κωνικό σχήμα και είναι μεγάλα με κόκκινες ρώγες μετρίου μεγέθους. Δίνουν ωστόσο κρασιά όλων των αποχρώσεων.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.