Να κάτι καινούργιο και καινοτόμο, μοναδικό στην Ελλάδα, που δοκίμασα: το Sambucus Syrup, ένα γευστικότατο εκχύλισμα από άνθη σαμπούκου και φρέσκο λεμόνι, χωρίς αλκοόλ, από το εργαστήρι μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων Γευσίτυπον. Ο σαμπούκος ή ζαμπούκος ή αφροξυλιά ή κουφοξυλιά ή αφροξυλάνθη είναι το θαμνώδες δέντρο τα μέρη του οποίου χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για να προσφέρουν τις ιαματικές τους ιδιότητες στο ανοσοποιητικό, στο αναπνευστικό, στην καρδιά, στο δέρμα και στα μάτια. Θεωρείται επίσης ένα κι ένα για το κρυολόγημα. Εχει όμως και γαστρονομικό ενδιαφέρον αφού το σιρόπι του δίνει έξτρα νοστιμιά σε αγαπημένες μας γεύσεις.

Η Κατερίνα Λυσσούδη, ιδιοκτήτρια του Γευσίτυπον, προτείνει να δοκιμάσουμε το Sambucus Syrup σκέτο ή αραιωμένο με νερό ή σόδα, σε κοκτέιλ τύπου μοχίτο με βότκα, τζιν ή γκράπα και μερικά φρεσκοκομμένα φυλλαράκια από μέντα ή δυόσμο, σε πράσινες σαλάτες, σε γλυκόξινες σάλτσες, ακόμη και ως σιρόπι σε παγωτά.

Το Γευσίτυπον φτιάχνει και άλλα ωραία: τη σειρά «Ευφροσύνη» με γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες από φρούτα του κτήματος της οικογένειας στην Καρυδιά Εδέσσης και τη σειρά «Papricconi» με σάλτσες κόκκινης πιπεριάς σε τέσσερις εκδοχές, απαλή, πικάντικη, με αντσούγια, με ελιά ή με κάππαρη.

Γευσίτυπον: Ειρήνης 7 & Ηφαιστίωνος, Πυλαία, τηλ. 2314 010 654

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.