Κάθε φορά που η Σοφία ζύμωνε, θυμόταν το χωριό της, την Κρανιά, κοντά στο Μέτσοβο. Οι φίλοι των παιδιών της είχαν να το λένε για τις πίτες και τη μαγειρική της. Τη Σοφία δεν θα έχω την τύχη να τη γνωρίσω. Νομίζω όμως ότι σχεδόν την ξέρω μέσα από τις διηγήσεις των παιδιών της που δημιούργησαν ένα όμορφο καφέ στο Παλαιό Φάληρο το οποίο ειδικεύεται στις πίτες. Δοκιμάζω τη χορτόπιτα. Το σπανάκι, τα μυρώνια και ο άνηθος μοσχοβολούν και ξυπνούν τώρα τις μνήμες μου από τη δική μου γιαννιώτισσα γιαγιά. Στο ανοιχτό παρασκευαστήριο η Ματίνα έχει πιάσει ήδη δουλειά με τους βοηθούς της. Το μυστικό βρίσκεται στο φύλλο που ανοίγει και απορροφά μόνο όσο λάδι χρειάζεται, όπως και στα προϊόντα μικρών παραγωγών που χρησιμοποιεί για την παρασκευή τους. Για παράδειγμα, η τυρόπιτα σε σέρνει από τη μύτη με τη μυρωδιά της φέτας Καρδίτσας και του ανθότυρου. Στις προθήκες, στο εσωτερικό του καφέ, βρίσκω ακόμη μια εξαιρετική κοτόπιτα με πιπεριές, αλλά και κιμαδόπιτα, κολοκυθόπιτα, μανιταρόπιτα, πρασόπιτα, πιπερόπιτα, τάρτα μανιταριών και τάρτα μυρωδικών, καθώς και την περίφημη πίτα πατάτα-λουκάνικο, η οποία ταιριάζει υπέροχα με μπίρα. Στις γλυκές γεύσεις, η γαλατόπιτα, η μπουγάτσα μήλο, η μπουγάτσα πορτοκάλι και η σοκολατόπιτα πρωταγωνιστούν, ενώ τα παιδιά δύσκολα αντιστέκονται στα στριφτάρια πραλίνας με φιστίκι Αιγίνης και την τάρτα καραμέλας με μπανάνα. Τις πίτες της Σοφίας μπορεί να τις απολαύσει κανείς σε κομμάτι, αλλά και σε μια ποικιλία γεύσεων, να παραγγείλει δηλαδή την επονομαζόμενη «πίτα απ’ όλα» όπου έξι κομμάτια διαφορετικής γεύσης συγκεντρώνονται στο πιάτο. Στο βάθος του καταστήματος, το ψυγείο μάς προμηθεύει με έτοιμες άψητες πίτες για να τις ψήσουμε στο σπίτι, ενώ χάρη στο delivery οι κάτοικοι των κοντινών περιοχών μπορούν να τις απολαύσουν και στο σπίτι. Οι πίτες μπορούν να ζυμωθούν και με αλεύρι ντίνκελ κατόπιν παραγγελίας. Λίγο προτού αποχαιρετιστούμε, τη ρωτάω ποιο είναι το μυστικό της νοστιμιάς τους. «Θα ακουστεί κλισέ, αλλά τις ζυμώνω με αγάπη» απαντά. {{{ moto }}}

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 10 Μαΐου 2015.