Γυρίζοντας από τις (ολιγοήμερες, είναι η αλήθεια) διακοπές του Πάσχα η Αθήνα μάς υποδέχθηκε μοσχομυρίζοντας χάρη στις ανθισμένες νεραντζιές. Πραγματικά δεν έχω καλύτερη εποχή για περπάτημα στην αγαπημένη, αν και ταλαιπωρημένη από πολλά δεινά, πόλη μας. Με αυτό το ανοιξιάτικο άρωμα να γεμίζει τα ρουθούνια μας σχεδιάσαμε το τεύχος που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας. Εκφράζει την ανάγκη μας για βόλτες με τη ζακέτα ανάρριχτα, για τραπεζώματα σε ανθισμένες αυλές και βεράντες, για παγωτό στο χέρι…

Με τις νεραντζιές να δανείζουν το άρωμά τους στον αέρα και τους μαθητές να μετρούν αντίστροφα τον χρόνο που τους μένει μέχρι να αφήσουν τα θρανία τους, υποδεχθήκαμε και πάλι στην κουζίνα μας τους αναγνώστες εκείνους που θέλησαν να γίνουν για λίγο μαθητές. Περάσαμε υπέροχα μαζί σας και μάθαμε πολλά: από τεχνικές φιλεταρίσματος ψαριών και μυστικά για τις ζύμες και το ρυζότο έως συνταγές για ισπανική παέγια και ζυμαρικά με ελληνική υπογραφή.
Μας στενοχωρεί που δεν μπορούμε να σας έχουμε όλους κοντά μας. Θα το θέλαμε πολύ. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι ακόμη. Εκτός λοιπόν από τα θρανία της κουζίνας μας (που σας περιμένουν και πάλι), σας προσκαλούμε και στα «θρανία» των σελίδων μας. Από σήμερα ο pastry chef και καθηγητής ζαχαροπλαστικής Νικόλας Νικολακόπουλος θα δίνει μαθήματα σε όλους μας. Μάθημα πρώτον: parfait και semifreddo, για λόγους ευνόητους. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε τις δικές σας παραλλαγές ακολουθώντας τις οδηγίες του και μη μείνετε μόνο σε αυτό: βάλτε στην ψησταριά τα μπιφτέκια του Λευτέρη Λαζάρου ή τα σουβλάκια του Γιάννη Λουκάκου, ετοιμάστε για την παρέα τα μεζεδάκια του Στέλιου Μαστοράκου, εντυπωσιάστε με την τσουκνιδόσουπα του Γιάννη Μπαξεβάνη…

Με άλλα λόγια, ελπίζουμε να σας εμπνεύσουμε για άλλη μία φορά και φυσικά να γνωρίσουμε από κοντά τους επόμενους τυχερούς που θα καθήσουν στα θρανία της κουζίνας μας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 10 Μαΐου 2015.