Κάνεις τα πρώτα σου βήματα στην κουζίνα, είσαι εργένης, είσαι φοιτητής σε ξένη πόλη και θέλεις να μάθεις να μαγειρεύεις. Κανένα πρόβλημα. Το βιβλίο «Μόνος στην κουζίνα» της Ντίνας Νικολάου σε παίρνει από το χέρι και σου λύνει όλες τις απορίες. Σου λέει τι σκεύη θα χρειαστείς για να κάνεις την κουζίνα σου ετοιμοπόλεμη, πού και πώς χρησιμοποιείς τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, πώς να ψωνίσεις λαχανικά, πώς να ξεχωρίσεις τα φρέσκα αβγά αλλά και πώς να τα βράσεις, τι πρέπει να κάνεις για να αναποδογυρίσεις την ομελέτα, ποια κομμάτια κρέατος χρησιμοποιούμε για κάθε φαγητό, ποια μαρινάδα ταιριάζει με τι, ποια είναι τα μυστικά του ψησίματος, πώς καθαρίζεις τα ψάρια, τι σνακ να ετοιμάσεις για την παρέα που θα έρθει σπίτι, πώς θα φτιάξεις ζύμη για μεγαλειώδεις σπιτικές πίτσες και τι θαύματα μπορείς να φτιάξεις με μια κονσέρβα. Η Ντίνα Νικολάου είναι εκεί για να σε καθησυχάσει σε κάθε κουζινικό πανικό, να σου δώσει συνταγές με ακριβείς και σαφείς οδηγίες για να μην υπάρξει περίπτωση αποτυχίας, να σε κάνει να ξεφοβηθείς για πράγματα που σου φαίνονται ακατόρθωτα, να κάνει τα δύσκολα απλά. Η αμεσότητα του λόγου και οι δεκάδες συμβουλές σε κάνουν να νιώθεις οικειότητα τόση που νομίζεις πως απέκτησες μια καινούργια φίλη που αν σε πιάσει υπογλυκαιμία έχει τον τρόπο της να σου μάθει να φτιάχνεις σοκολατένια μπράουνις σε χρόνο dt. Βοηθάνε βέβαια και οι φωτογραφίες του Παναγιώτη Μπελτζινίτη που σου ανοίγουν την όρεξη. Τελικά δεν μένεις μόνος στην κουζίνα, μάλλον γίνεσαι αυτάρκης στην κουζίνα.

Το βιβλίο «Μόνος στην κουζίνα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.