Ο πελάτης, αφού πληρώσει και παραλάβει στη χάρτινη χαρτοσακούλα ένα λαχταριστό πλιγουρόψωμο με τριμμένο φουντούκι, κατευθύνεται προς το παλιό πιάνο και παίζει την αρχή ενός χαρούμενου σκοπού. Είναι Σάββατο πρωί και εμείς βρισκόμαστε στο Μαμά ψωμί, στο Κουκάκι, έναν φούρνο που άνετα μπορείς να τον χαρακτηρίσεις καλλιτεχνικό, καθώς στον χώρο συχνά – πυκνά ακούγεται κλασική μουσική και όπερα. Δοκιμάζοντας τις δημιουργίες του, αντιλαμβάνεσαι ότι ο Γιώργος Γκάτζιος, ο ιδιοκτήτης του, δεν αποδέχεται παραφωνίες ούτε στη γεύση. Ετσι, στα ράφια του φούρνου συναντάμε ψωμί πολύσπορο, καρυδόψωμο, σταρένιο, ολικής άλεσης, σταρένιο μόνο με προζύμι (κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο) αλλά και ψωμί με αλεύρι ζέας (κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο).
«Πολλές από τις συνταγές που χρησιμοποιούμε είναι αυτές των γονιών μου που είχαν φούρνο στην Επίδαυρο. {{{ moto }}}

Προέρχονται, για την ακρίβεια, από έναν σμυρνιό γέροντα, παλιό μάστορα. Από εκεί και πέρα, αν έχεις ελάχιστα το μικρόβιο της αναζήτησης, ψάχνεσαι και οδηγείς τα πράγματα εκεί που ικανοποιούν εσένα γευστικά. Οταν τα αγαθά της καθημερινότητας δεν είναι συμβατικά, έχουν δηλαδή μια έγνοια παραπάνω, δίνουν μια άλλη διάσταση στη ζωή. Το ψωμί δυστυχώς πλέον είναι ένα αποχαρακτηρισμένο προϊόν, κάτι που δεν του αξίζει. Σκεφθείτε πόσους συμβολισμούς φέρει» μας λέει ο Γιώργος Γκάτζιος.

Το αλεύρι το λάδι και η φέτα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή έρχονται κατευθείαν από το χωριό του ιδιοκτήτη στην Επίδαυρο και πέρα από το ποιοτικό ψωμί τις καλύτερες εντυπώσεις μάς άφησαν η γαλατόπιτα, η κοτόπιτα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια αλλά και η κολοκυθόπιτα με δυόσμο. Ωραιότατο επίσης το κέικ πετιμεζιού με λάδι, τα μουστοκούλουρα και τα ταρτάκια σοκολάτας με γκανάς χωρίς ζάχαρη, αλλά μόνο με μέλι. Φύγαμε χορτασμένοι από το ψωμί και τους ωραίους ανθρώπους.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.