Το αρσενικό είναι το ΠΟΠ κεφαλοτύρι του νησιού, που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, κυρίως των ορεινών χωριών. Η ιδιαίτερη γεύση του οφείλεται στο γεγονός ότι το γάλα δεν είναι βρασμένο, έτσι πολλά από τα ζωντανά ένζυμα δεν έχουν νεκρωθεί και καθώς περνάνε οι μήνες γίνεται περισσότερο πικάντικο και αρωματικό. Προτιμώ πάντα το τυρί της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που ιδρύθηκε το 1926 και σήμερα είναι μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής σκληρών τυριών.

Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τηλ. 22850 22883, www.easnaxos.com και σε επιλεγμένα παντοπωλεία.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.