Μια κοπέλα ετοιμάζεται να αγοράσει τρεις φέτες τσουρέκι. Λίγο προτού απομακρυνθεί από το ταμείο αλλάζει γνώμη και ζητεί να περιχύσουν τις φέτες με λευκή σοκολάτα, αλλά και να προσθέσουν μία μπάλα παγωτό παρφέ κάστανο. Κοιτάμε λίγο παραξενεμένοι. Λίγο αργότερα ο Γκέντι και ο Βαγγέλης, οι ιδιοκτήτες του Sorolop, θα μας λύσουν την απορία: «Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία του Sorolop ήταν η απλότητα. Αποφασίσαμε να μην έχουμε μεγάλη ποικιλία και να δώσουμε βάρος στην εξειδίκευση. Επειτα από σκέψη καταλήξαμε στο κλασικό τσουρέκι, το παγωτό και το προφιτερόλ. Μας φάνηκε καλή τριάδα. Το καθένα, όπως ανακαλύψαμε, μπορεί να συνδυαστεί αναπάντεχα με το διπλανό του. Συνήθως προτείνουμε στους επισκέπτες να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη».

Στο γουστόζικο Sorolop τα ράφια είναι γεμάτα τσουρέκια που φτάχνονται χωρίς διογκωτικά. Στη γωνία του προφιτερόλ, το οποίο φτιάχνεται την ώρα που το παραγγέλνεις, με κρύα ή ζεστή σοκολάτα, το βλέμμα τραβά το τεράστιο άσπρο κεραμικό μπολ που φιλοξενεί τα σουδάκια. Στη βιτρίνα των παγωτών, τα οποία είναι φτιαγμένα από γάλα της φάρμας Κουκάκη, συναντήσαμε περίπου 25 γεύσεις. Δοκιμάσαμε το αρμενοβίλ με παρφέ κρέμα, καραμελωμένα αμύγδαλα και σπασμένες μαρέγκες, ενώ ιδιαίτερο ήταν και το σορμπέ μαύρης σοκολάτας. Σημειωτέον, με τα σορμπέ των φρούτων στο Sorolop φτιάχνουν και daiquiri.

Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι οικολογικές συσκευασίες (διασπώμενες από ζαχαροκάλαμο), ενώ παράλληλα οι ιδιοκτήτες προτρέπουν τους πελάτες τους να φέρουν ακόμη και μπολ από το σπίτι τους για να τους σερβίρουν. Το Sorolop είναι ανοιχτό από το πρωί μέχρι τις 2 το βράδυ. Οταν τα ρολά πέφτουν, μπορεί κάποιος να θαυμάσει επάνω τους και καλλιτεχνικά έργα, αφού οι ιδιοκτήτες είχαν την ιδέα να τα παραχωρήσουν ως καμβά σε ευφάνταστους δημιουργούς.

Πληροφορίες: Εμμ. Μπενάκη 61 και Ανδρέα Μεταξά, Εξάρχεια, τηλ. 210 3801 118

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.