Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα μιας γαλοπούλας που θα είναι νοστιμότατη, πολύ μαλακή, καθόλου στεγνή και που θα μαγειρεύεται σε χρόνο μηδέν; Αυτό ήταν το όνειρό μου όταν ξεκίνησα τις βόλτες μου στις υπεραγορές. Και εκεί, στον πρώτο πάγκο των αλλαντικών που βρέθηκε μπροστά μου, είχα την αναλαμπή! Παρακολουθώντας τον υπάλληλο να κόβει σε φέτες μια ωραιότατη τροφαντή βραστή γαλοπούλα Creta Farms ήξερα ότι είχα βρει την πρώτη ύλη μου. Την τρώμε στο σπίτι για λόγους δίαιτας, αλλά ποιος είπε ότι πρέπει πάντα να την έχουμε σε φέτες; Την αγόρασα όλη και αποφάσισα να την «ντύσω» χριστουγεννιάτικα.

Μικρή εξομολόγηση: Οταν έφτασα στο σπίτι, αισθάνθηκα πελαγωμένος. Τι θα γινόταν αν έβαζα αυτό ή το άλλο συστατικό; Μήπως εκείνο είναι υπερβολή; Ετσι αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια από τον πάντοτε πρόθυμο και ευφάνταστο σεφ μας, τον Στέλιο Μαστοράκο. Δική του η συνταγή λοιπόν, και εξαιρετική η φωτογραφία του Παναγιώτη Μπελτζενίτη, αλλά δική μου η ιδέα!

Εκτός από τη γαλοπούλα θα χρειαστείτε: 3 κουταλιές της σούπας μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού σόγια σος, ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι, 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη και αρκετά μοσχοκάρφια. Σιγοβράστε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι, τη ζάχαρη, τη σόγια σος και τον χυμό πορτοκαλιού και όταν ομογενοποιηθούν προσθέστε το ξύσμα. Χαράξτε μπακλαβαδωτά τη γαλοπούλα και αλείψτε τη με το μείγμα. Καρφώστε τα μοσχοκάρφια, βάλτε τη σε ένα ταψάκι και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά. Ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 230°C, ψήστε για άλλα 15 λεπτά και… έτοιμη η γαλοπούλα σας! Μην ξεχνάτε να την παρακολουθείτε και από καιρού εις καιρόν να τη ραντίζετε με τους χυμούς που θα στάζουν στο ταψάκι. Για έξτρα νοστιμιά μπορείτε, με τη βοήθεια σύριγγας, να διαποτίσετε και το εσωτερικό της με τους χυμούς. Περιμένω τις εντυπώσεις σας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.