Αυτή ήταν η απορία μου την πρώτη φορά που βρέθηκα, φοιτητής όντας, καλεσμένος σε ένα τσιμπούσι σαν αυτά που συνηθίζονται στη Γηραιά Αλβιώνα πριν από τα Χριστούγεννα. Η μητέρα του φίλου που μας είχε καλέσει για Σαββατοκύριακο στην εξοχή είχε μαγειρέψει πάπια γεμιστή και καθώς τη σέρβιρε στα πιάτα ολοκλήρωνε τη διαδικασία με μια κουταλιά από κάτι που είχε την όψη μαρμελάδας. Δεν ήταν όμως! Επρόκειτο για την άγνωστη σ’ εμένα αλλά πασίγνωστη σε όλους τους άλλους σάλτσα από κράνμπερι, που την προσθέτουν αφειδώς και στη γαλοπούλα τους οι Βρετανοί όπως πληροφορήθηκα. Τι άλλο θα δούμε, σκέφτηκα και αποφάσισα να την αγνοήσω. Αλλά η λιπαρότητα του πουλιού καλούσε για κάτι, λιγάκι όξινο, λιγάκι φρουτώδες, λιγάκι σαν αυτό το βυσσινί γλυκό που υπήρχε στο πιάτο μου. Να μη σας τα πολυλογώ, δοκίμασα και από τότε έχω κολλήσει με τη σάλτσα κράνμπερι. Θα μπορούσα να σας δώσω τη συνταγή, αλλά δεν χρειάζεται να κουραστείτε: στα Carrefour θα βρείτε την αυθεντική cranberry Sauce της εταιρείας Colman’s. Αφήστε τις προκαταλήψεις και δοκιμάστε τη με τη γαλοπούλα σας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.