Στα ΑΒ Βασιλόπουλος πήρε το μάτι μου ένα χοιρινό ρολό γεμισμένο με μήλα και όχι μόνο. Μου φάνηκε ιδιαίτερα περιποιημένο έτσι όπως ήταν συσκευασμένο στο δίχτυ του και το έφερα στο σπίτι. Οι οδηγίες στη συσκευασία του ήταν κάπως λακωνικές.

«Ψήστε στη γάστρα στους 180°C για 120 λεπτά». Αυτό έκανα κι εγώ αλλά πρώτα το φρόντισα λιγάκι. Κατ’ αρχάς το αλατοπιπέρωσα και το άφησα να ησυχάσει για λίγο μέχρι να αποφασίσω τη συνοδεία του. Μάζεψα ό,τι χειμωνιάτικα λαχανικά είχαμε στο ψυγείο, τα έκοψα σε μεγάλα κομμάτια και έφτιαξα ένα στρώμα στη βάση της γάστρας. Είχαμε σελινόριζα, πράσα, καρότα και, επειδή λατρεύω τη γλύκα τους, προσέθεσα και δύο χονδρά κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα. Αλάτισα, ακούμπησα το χοιρινό ρολό επάνω τους, περιέχυσα με ελαιόλαδο και αντί για νερό έριξα 1 κουτάκι ξανθιάς μπίρας. Ακολούθησα τις οδηγίες ψησίματος επακριβώς. Ανοιξα μόνο τη γάστρα 45 λεπτά πριν από το τέλος για να ελέγξω τα υγρά και να προσθέσω 2 κυδώνια. «Λουκούμι» ήταν η ετυμηγορία των φίλων με τους οποίους μοιραστήκαμε το χοιρινό εκείνο το βράδυ.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.