«Τα γλυκά σου είναι υπέροχα. Καλύτερα και από ζαχαροπλαστείου». Οι προτροπές και τα παινέματα των φίλων της Νανάς Γιώτη για τα γλυκά που σέρβιρε στα τραπέζια της ήταν κάτι συνηθισμένο για εκείνη από τότε που ήταν μικρό κορίτσι. Ετσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πείστηκε ότι τις γλυκές δημιουργίες της έπρεπε να μπορεί κανείς να τις απολαύσει όχι μόνο εν οίκω αλλά και εν δήμω και έκανε το πρώτο της γευστικό σουξέ προμηθεύοντας τσιζκέικ και μους σοκολάτας το αγαπημένο τότε Rock ’n’ Roll του Κολωνακίου. Ακολούθησαν και άλλες συνεργασίες με γνωστά μαγαζιά, ώσπου το 1996 αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της ζαχαροπλαστείο στα Βριλήσσια. Του έδωσε το όνομά της και ουσιαστικά μετέφερε στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής τους κανόνες της κουζίνας της: φρέσκα υλικά και όχι σκόνες και μείγματα, λίγες συνταγές, σπιτική παρασκευή με το χέρι ή με μικρά μίξερ και ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης. Η επιτυχία ήρθε.

Η Νανά Γιώτη σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή. Η ζαχαροπλαστική της, όμως, συνεχίζεται από τον σύζυγό της Κώστα Γιώτη και από τον ταλαντούχο ζαχαροπλάστη Ρολάντο Σουλάη, οποίος βρισκόταν από 16 χρόνων δίπλα της. «Ο Ρολάντο είναι σαν να κουβαλάει μέσα του τη Νανά» αναφέρει ο Κώστας Γιώτης συγκινημένος, καθώς μας ξεναγεί στο κατάστημα των Βριλησσίων. «Εχει πάρει τις αρχές της ζαχαροπλαστικής της, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και εξελίσσει την γκάμα των γλυκών μας. Η μους πορτοκαλιού που δημιούργησε, για παράδειγμα, είναι ένα από τα μπεστ σέλερ του καταστήματος».

Στα ζαχαροπλαστεία Νανά Γιώτη – ένα νέο κατάστημα μόλις άνοιξε στο Χαλάνδρι (Παπανικολή 46, τηλ. 210 6772 064), ενώ το κατάστημα στη Βαρκελώνη έχει ήδη το δικό του κοινό – δίνεται σημασία στην ποιότητα και όχι στην υπερπαραγωγή. Κλασικά και αγαπημένα παραμένουν το εξαιρετικό κέικ καρότου, η μηλόπιτα, το σουφλέ σοκολάτας, το τσιζκέικ βύσσινο και η τούρτα με Cointreau, ένα από τα πρώτα γλυκά που παρουσίασε η Νανά Γιώτη. Βεβαίως, αν και μπήκαμε για τα καλά στον χειμώνα, το βλέμμα στέκει και στη βιτρίνα με τα λαχταριστά παγωτά. Το προφιτερόλ εδώ βρίσκεται στην αυθεντική γαλλική εκδοχή του, που συνδυάζει το κρύο με το ζεστό: στον πελάτη δίνεται η σος σοκολάτας, την οποία απλώς ζεσταίνει και περιχύνει επάνω στα σου, που είναι γεμισμένα με παγωτό βανίλια. Ακόμη, βρίσκουμε σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με μαύρη ζάχαρη και μόνο συντηρητικό το λεμόνι, αλλά και ένα εξαιρετικό λιμοντσέλο, με λεμόνια από τον κήπο του κυρίου Γιώτη, κέικ, πίτες, μπόμπες, αλμυρές τάρτες και ντιπ. Και επειδή η ζωή είναι γλυκιά και αλμυρή, πήραμε για το σπίτι κουλουράκια, ταραμοσαλάτα, αλλά και εξαιρετικό πέστο, παρασκευασμένο με γενοβέζικη μυστική συνταγή.

Λεωφ. Πεντέλης 24, Βριλήσσια, τηλ. 210 6855 122, 210 8044 042, www.nanayoti.gr

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.