Μπορεί η τελευταία ταινία του Λάσε Χάλστρομ, σκηνοθέτη επίσης του γκουρμέ «Chocolat», να είναι γεμάτη από αριστουργηματικής όψης πιάτα που αρχίζουν από Beef Bourguignon (μοσχάρι μπουργκινιόν) και καταλήγουν σε Pigeon aux Truffes (περιστέρι με τρούφα), όμως στην τελική μια απλή ομελέτα βρίσκεται στην καρδιά της ιστορίας, όπως ενδεχομένως να βρίσκεται στην καρδιά κάθε σεφ που σέβεται τον εαυτό του.

Διότι μόνο αν έχεις πετύχει μια καλή ομελέτα μπορείς να μπεις στο επιτελείο των σεφ της μαντάμ Μαλορί (Ελεν Μίρεν), ιδιοκτήτριας και αρχισέφ του Le Saule Pleurer, ενός παραδοσιακού γαλλικού εστιατορίου στον γαλλικό Νότο, όπου τοποθετείται η ιστορία της ταινίας. Εκεί δηλαδή όπου ο νεαρός ινδός μάγειρας Χασάν Καντάμ (Μανίς Νταγιάλ) προσπαθεί να βρει τον δρόμο του δουλεύοντας αρχικά στο ινδικό εστιατόριο του πατέρα του (Ομ Πουρί) που άνοιξε ακριβώς απέναντι από το εστιατόριο της μαντάμ Μαλορί.

Ο Χασάν όμως έχει στόχους πολύ πιο υψηλούς. Δεν θέλει να ασχοληθεί με τη δική του παράδοση. Θέλει να την ενσωματώσει (μαζί με τη φαντασία του) στη γαλλική κουζίνα. Και για να τα καταφέρει θα πρέπει να γίνει μέλος της «οικογένειας» της μαντάμ Μαλορί. Οι άλλοι σεφ τού το λένε: «Πρόσεξε την ομελέτα». Και πραγματικά όταν ο Χασάν προσεγγίζει τη μαντάμ Μαλορί και προσφέρεται να δημιουργήσει τη δική του ομελέτα, εκείνη αντιλαμβάνεται αμέσως τη σημασία των λεγόμενών του. Ο μικρός είναι αποφασισμένος. Και εκείνη, όταν δοκιμάζει την ομελέτα του, παρότι δείχνει ακριβώς το αντίθετο, στην πραγματικότητα ξέρει πολύ καλά πως η τεχνική του έχει τις διαστάσεις μιας ιδιοφυΐας της μαγειρικής.

Το ενδιαφέρον στην ιστορία είναι ότι η συνταγή της ομελέτας που ο νεαρός Χασάν φτιάχνει στην ταινία ήταν ιδέα του ίδιου του ηθοποιού που τον ενσαρκώνει: «Μεγάλωσα τρώγοντας μια συγκεκριμένη ομελέτα που έφτιαχνε ο πατέρας μου. Και αυτήν ήθελα να φτιάξω στην ταινία. Εχει τσίλι, βούτυρο, πλήρες γάλα, μπόλικο κόλιαντρο και μια ιδέα μαύρο πιπέρι» είπε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014.