«Τον Οκτώβρη τα κουδούνια, τον Νοέμβρη παραμύθια» λέει ο λαός περιγράφοντας τη δυναμική του διμήνου που μας φέρνει τον χειμώνα. Ειδικά σχεδιασμένο για έναν Νοέμβρη γεμάτο σπιτική θαλπωρή και παρεΐστικη ατμόσφαιρα που ευνοεί το παραμύθι είναι το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας.

Τι καλύτερη εισαγωγή στην εορταστική περίοδο από το να καλέσετε τους φίλους σας για σούπα ένα κρύο βράδυ; Ο Στέλιος Μαστοράκος έχει καλύψει όλα τα γούστα: από ρουστίκ τραχανά και κλασική κρεατόσουπα ως τη λεπτεπίλεπτη καροτόσουπα και την φινετσάτη σούπα κάστανο. Μια νότα φινέτσας έδωσε και ο Αλέξανδρος Κοσκινάς στις παραδοσιακές χειμωνιάτικες συνταγές: είναι ό,τι πρέπει για την παρέα που θα βρεθεί στο χωριό ένα συννεφιασμένο Σαββατοκύριακο.

Αν πάλι προτιμάτε την ατμόσφαιρα μοιράσματος που δημιουργείται γύρω από μια πίτσα, φτιάξτε σπιτική και αυθεντικά ιταλική με τη βοήθεια του Αντρέα Σεράνι και για να μη χαλάσετε κανένα χατίρι προσθέστε στο τραπέζι και τη «μαφιόζικη» μακαρονάδα του Ηλία Σκουλά. Ο,τι κι αν επιλέξετε να προσφέρετε, πάντως, δεν υπάρχει κανείς που θα μπορέσει να αντισταθεί στα γλυκά του Σπύρου Αρτελάρη, τα οποία θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους χωρίς να σας κάνουν σκλάβο της κουζίνας.

Τέλος, όσοι θελήσετε να αξιοποιήσετε τον Νοέμβριο για να φάτε υγιεινά εν όψει εορτών και πιθανότατα πολυφαγίας, θα βρείτε συνταγές που θα σας εμπνεύσουν: ο Λευτέρης Λαζάρου προτείνει νοστιμότατα πιάτα με φρέσκο τόνο, ενώ ο Γιάννης Μπαξεβάνης χρησιμοποιεί το αγουρέλαιο και τις πράσινες ελιές σε ιδιαίτερα ευφάνταστες συνταγές – αλήθεια, έχετε φάει σορμπέ λαδολέμονο;
Ελπίζουμε να απολαύσετε με καλή παρέα όλες τις συνταγές μας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Nοεμβρίου 2014.