Στην Παλαιά Κοκκινιά έζησα την εμπειρία ενός εκπληκτικού χούμους. Με βελούδινη υφή, απίστευτα απαλό, που αφήνει μια γλυκιά αίσθηση στο στόμα. Φτιαγμένο σε ένα οικογενειακό εργαστήρι, από τη Μαρί Μχιταριάν (που έδωσε το όνομά της και στην επιχείρηση) και την Καρινέ. Μητέρα και κόρη ετοιμάζουν με εξαιρετική μαεστρία ντολμαδάκια γιαλαντζί, λαχανοντολμάδες με κιμά, κεμπάπ, λαχματζούν, γεμιστές πιπεριές και ντομάτες, μαντί, καθώς και διάφορες σαλάτες όπως χούμους, φάβα, ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, ρώσικη και άλλες μυρωδάτες ανατολίτικες γεύσεις. «Η ρώσικη σαλάτα μας μάς καθιέρωσε. Ολα μας τα προϊόντα είναι φτιαγμένα στο χέρι και φροντίζουμε πάντα να επιλέγουμε φρέσκα και πρώτης ποιότητας υλικά. Λαχανοντολμάδες παράγουμε μόνο τον χειμώνα, που έχουμε ωραία λάχανα, και αντίστοιχα γεμιστά μόνο το καλοκαίρι» λέει χαμογελώντας η Μαρί Μχιταριάν που βρίσκεται πίσω από τις συνταγές.

Η τέχνη των Αρμενίων

Γεννημένη στην Ελλάδα, η αρμενικής καταγωγής Μαρί ήταν πάντα μια καλή μαγείρισσα. «Οι Αρμένισσες έχουμε παράδοση στη μαγειρική. Τα τραπέζια στο σπίτι μας ήταν πάντοτε ξεχωριστά. Ολοι μιλούσαν για τις νοστιμιές της μαμάς μου. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα να μαγειρεύουμε τις συνταγές της για εστιατόρια και παντοπωλεία» εξηγεί η Καρινέ.

Πόσο εύκολο είναι, όμως, να ανοίξεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα; «Το 2006 αρχίσαμε να συμπληρώνουμε χαρτιά και, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, πέρασαν δύο χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας για να βγει τελικά η άδεια του εργαστηρίου μας το 2008» λέει η Καρινέ και συμπληρώνει: «Η αύξηση της φορολογίας είναι πολύ μεγάλη και δεν μας βοηθά στην ανάπτυξη». Στα σχέδιά τους πάντως είναι να προσθέσουν και άλλα προϊόντα και να αυξήσουν την παραγωγή, χωρίς να αλλοιωθεί η ποιότητα. Ηδη διαθέτουν έναν μεγάλο χωριάτικο φούρνο, όπου σκοπεύουν να ψήνουν μεγαλύτερα λαχματζούν. Και επιπλέον, όλα εδώ λαμποκοπούν. Το Μαρί Μαμ Μία σού δίνει την αίσθηση περισσότερο ιατρείου, παρά εργαστηρίου μαγειρικής. Ισως παίζει ρόλο ότι η Μαρί Μχιταριάν έχει σπουδάσει χημικός και βιολόγος. «Η μαμά ως χημικός ξέρει να συνδυάζει τα υλικά, να υπολογίζει τις ποσότητες και να βρίσκει τη σωστή δοσολογία, ώστε το αποτέλεσμα να σε ικανοποιεί πλήρως» συμπληρώνει ο γιος της Μαρί, Καρέν, που έχει αναλάβει την οργάνωση της επιχείρησης.

Τυλιχτά μυστικά

Από το 2008 ως σήμερα τα προϊόντα του Μαρί Μαμ Μία έχουν καταφέρει να μπουν σε πολλά delicatessen και εστιατόρια της χώρας (ενώ εκδηλώνεται ήδη ενδιαφέρον από παντοπωλεία στο εξωτερικό), με τα ντολμαδάκια γιαλαντζί να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. «Τα αμπελόφυλλα είναι που κάνουν τα ντολμαδάκια να ξεχωρίζουν» ισχυρίζεται η Μαρί. Και πράγματι, το ντολμαδάκι τους πετυχαίνει να είναι τρυφερό και τραγανό συγχρόνως. Σπιτικό. Αυτή είναι η λέξη που το χαρακτηρίζει. Εξαιρετική είναι και η δροσερή σαλάτα γκιαζάρ (με πολύ καρότο, μανιτάρια, ελάχιστο σκόρδο και μαγιονέζα), τα μαντί (μικρά χειροποίητα ζυμαρικά γεμισμένα με κρέας και σερβιρισμένα με κόκκινη σάλτσα και σος γιαουρτιού), καθώς και οι «πειραγμένοι» λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί και το καμωμένο με μπόλικο μαϊντανό και απόλυτα ισορροπημένο στην ντομάτα και στο πλιγούρι ταμπουλέ.

Μαρί Μαμ Μία: Βουρβούλη 1-5, Παλαιά Κοκκινιά, τηλ. 210 4202 255.

Τα προϊόντα διατίθενται σε επιλεγμένα delicatessen σε όλη την Eλλάδα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.