Η Μύκονος, μπαίνει σιγά-σιγά στο παιχνίδι της ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας. Πέρα από τα εστιατόρια διεθνούς φήμης, στα οποία μπορεί να απολαύσει κανείς κουζίνες και πιάτα από πολλές γωνιές της γης, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ευδιάκριτη στροφή με ελληνικές και κυκλαδίτικες αναφορές.

Στη σημαντική δουλειά που πραγματοποιούν οι σεφ του νησιού ήρθε τελευταία να προστεθεί και η προσπάθεια που γίνεται από ομάδες πολιτών. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η δεκαετής δραστηριότητα του Ερασιτεχνικού Οινοελαιουργικού Συνδέσμου Μυκόνου, η οποία έχει ήδη φέρει στο νησί, συχνά με τη στήριξη και του Δήμου, 25.000 κλήματα και 10.000 ελαιόδεντρα, αλλά ούτε και η πλούσια διετής δραστηριότητα της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. Ηδη η συνεργασία των δυο ομάδων απέδωσε και έτσι πραγματοποιήθηκε στο νησί η πρώτη γευσιγνωσία ελαιολάδου – δέκα μάλιστα από τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν ήταν μικρής μεν, αλλά μυκονιάτικης παραγωγής.

Πλέον, από αυτόν τον Οκτώβριο ξεκινά και μια ακόμη πολύ σημαντική πρωτοβουλία: η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου αγκάλιασε την πρόταση της Λέσχης Γαστρονομίας για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάδειξης των μυκονιάτικων προϊόντων. Πρώτος σταθμός στο γαστρονομικό αυτό ταξίδι είναι η γνωριμία με την κοπανιστή. Το τριήμερο λοιπόν 3-5 Οκτωβρίου στη Μύκονο δίνουν ραντεβού άνθρωποι από τον χώρο της παραγωγής, της γαστρονομίας, της επιστήμης και του τουρισμού για μιλήσουν για την κοπανιστή μέσα από μια σκοπιά επιστημονική και γαστρονομική, ενώ οι μάγειροι του νησιού θα δώσουν μια διαφορετική γευστική προσέγγιση.

Σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, συμμετέχουν ως εισηγητές, ο ειδικός σε θέματα οίνου Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, ο συγγραφέας και γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης, το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπεύθυνος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» και συγγραφέας Γιώργος Πίττας, ο κτηνίατρος (με διδακτορική διατριβή και αντικείμενο μελέτης την κοπανιστή) Γιώργος Ρόζος, ο καθηγητής Γεωπονικής Σέρκος Χαρουτουνιάν και από τη Μύκονο, η Αννα Γρυπάρη, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος και ο Γιώργος Συριανός.

Διοργάνωση:Δήμος Μυκόνου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Περισσότερα στο www.tasteofmykonos.gr