Ξέρω, ξέρω τι θα μου πείτε: λίγο ο ήλιος που μας παίρνει τα μυαλά, λίγο οι διακοπές που ήρθαν ή αναμένονται οσονούπω, λίγο η ζέστη που δεν συνάδει με αναμμένο φούρνο, το καλοκαίρι δεν ενδείκνυται για μαγειρέματα.

Θα συμφωνήσω εν μέρει. Πράγματι, στην ξεγνοιασιά των διακοπών το καθημερινό μαγείρεμα μπορεί να είναι μια έγνοια από την οποία θα προτιμούσαμε να απαλλαγούμε. Αλλά μη μου πείτε ότι εκεί που τριγυρνάτε στα νησιά ή χαλαρώνετε στο βουνό δεν σας έτυχε ποτέ να θελήσετε να αγοράσετε τα ζαρζαβατικά που καταφανώς μόλις κόπηκαν από το μποστάνι ή το φρέσκο τοπικό τυρί που νοστιμίζει τη σαλάτα σας.

Οσοι αγαπούν να μαγειρεύουν δεν θεωρούν το μαγείρεμα υποχρέωση αλλά χαρά. Και κατά τη διάρκεια των διακοπών, τότε που ο απαλλαγμένος από τις σκοτούρες νους βρίσκει ευκαιρία να περιπλανηθεί, έρχεται και έμπνευση για μαγειρέματα και περιπέτειες στην κουζίνα. Αποτέλεσμα έμπνευσης από τον πλούτο της Κρήτης είναι οι συνταγές του Γιάννη Μπαξεβάνη, ενώ ο Σπύρος Αρτελάρης «πάτησε» πάνω στα παραδοσιακά γλυκά της Μυκόνου για να εμπνευστεί τα δικά του. Και ο Λευτέρης Λαζάρου, που ξέρει τα ψάρια όσο κανείς άλλος, μας ετοίμασε μεζέδες με ψάρια που δεν συναντάμε συχνά στον ψαρομανάβη μας αλλά μπορεί να τα βρούμε τώρα που θα αρχίσουμε τις περιπλανήσεις μας.

Ακόμη όμως και αν δεν αισθάνεστε έτοιμοι να πειραματιστείτε στην κουζίνα, μην προσπεράσετε τα κολοκυθάκια, τα φασολάκια, τις ντομάτες που σας γνέφουν στην άκρη του κτήματος καθ’ οδόν προς την παραλία. Οι συνταγές για κλασικά λαδερά που κάνοντάς μας μεγάλη τιμή μάς παραχώρησε ο κ. Σωτήρης Ευαγγέλου, executive σεφ του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», είναι δοκιμασμένες: βγαίνουν πάντα και αποτελούν την επιτομή του ελληνικού καλοκαιριού.

Θα βρείτε κι άλλα να σας εμπνεύσουν στο τεύχος αυτό: οι αμετανόητοι «μακαρονάδες» θα εμπλουτίσουν το ρεπερτόριό τους με τη βοήθεια του Στέλιου Μαστοράκου και όσοι φροντίζουν το φαγητό της οικογένειας θα πάρουν ιδέες από τις συνταγές του Γιάννη Λουκάκου, της Βίκυς Κουμάντου, του Στέλιου Αποστόλου, αλλά και των μαμάδων του Δικτύου.

Αλλά και όσοι επιμένουν να τρώνε εκτός σπιτιού μπορούν να πάρουν ιδέες από τον Αρχέστρατο και τον Σίμο Γεωργόπουλο, τον οποίο καλωσορίζουμε από σήμερα στο περιοδικό μας.

Καλό καλοκαίρι και ραντεβού τον Σεπτέμβρη!