Είχαμε φιλοξενούμενους αυτές τις ημέρες. Ο Κώστας, πρώην συμφοιτητής και συγκάτοικός μου εκείνη την ωραία εποχή, ήρθε από τη Δράμα με τη σύζυγό του για δουλειές. Και ως γαλαντόμος Μακεδόνας, έφτασε φορτωμένος καλούδια, όπως κάνει κάθε φορά που μας δίνει τη χαρά να τον βλέπουμε στα μέρη μας. Θα έπρεπε να βλέπατε το πρόσωπο της συζύγου μου, που σας είπα ότι με έχει στη δίαιτα, όταν είδε ένα τεράστιο πακέτο με προϊόντα της αλλαντοποιίας Sary. «Ο Παρασκευάς ο Σαρήμπογιας είναι φίλος. Τι φίλος; Αδελφός! Λίγο μικρότερος από εμάς και με μεράκι ατελείωτο για τη δουλειά του. Ελεγα πως θα ανέβαινες κάποια στιγμή να τον γνωρίσεις, αλλά, αφού αργείς, ε, είπα να σε δελεάσω» είπε ο Κώστας. «Τι εννοείς να τον δελεάσεις, Κώστα μου; Το δέλεαρ είναι συνήθως μικρό. Δεν χρειάζεσαι βαλίτσα για να το μεταφέρεις» απόρησε το έτερον ήμισυ. «Μα εγώ σας έφερα τέσσερα-πέντε πραγματάκια από τα 60 και πλέον που παράγει ο Παρασκευάς» απολογήθηκε ο Κώστας που στην πραγματικότητα είχε φέρει μια ντουζίνα διαφορετικά αλλαντικά.

Να μη σας τα πολυλογώ, εν ριπή οφθαλμού κατέφθασαν και τα ουζάκια και ενώ οι κυρίες έλεγαν τα δικά τους, ο Κώστας κι εγώ αρχίσαμε τις δοκιμές και τις αναπολήσεις. Δοκιμάσαμε προσούτο που μπροστά του της Πάρμας θα ωχριούσε και καπνιστή σαρντινέλλα (ένας είδος μορταδέλας που όμοιά της δεν έχω ξαναφάει), δοκιμάσαμε και καραμανλίδικο σουτζούκι Καππαδοκίας. «Η οικογένεια Σαρήμπογια προέρχεται από τα Αδανα και ο Παρασκευάς είναι η τέταρτη γενιά αλλαντοποιών. Οι συνταγές του είναι αυθεντικές, πάνε από γενιά σε γενιά» εξήγησε ο Κώστας προσφέροντάς μου το τελευταίο για εκείνη την ημέρα έδεσμα το οποίο με έκανε να παραληρώ: αυθεντικό παστουρμά από κρέας καμήλας!
Περιττό να σας πω ότι το γλέντι συνεχίστηκε και την επομένη. Καλέσαμε την κόρη μας, ήρθε άλλος ένας φίλος του Κώστα και απολαύσαμε τον καβουρμά σε μια ομελέτα που τη θυμάμαι ακόμη, καθώς και δύο ειδών λουκάνικα (Δράμας και καραμανλίδικο από βοδινό κρέας, σκέτο ποίημα!). Εν κατακλείδι, αν έπρεπε να συνοψίσω την εμπειρία μου από το δέλεαρ του Κώστα, θα έλεγα ότι ακόμη και χωρίς τις πληροφορίες του φίλου μου θα είχα «οσμιστεί» το μεράκι του Παρασκευά Σαρήμπογια. Τα προϊόντα του είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.