Το τσουρέκι τουcafé-patisserie-confiserieΕύη είναι ονομαστό ήδη από το 1971, όταν η οικογένεια Γιαννούτα έφτασε από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα και άνοιξε το πρώτο κατάστημά της, στην οδό Μαρασλή στο Κολωνάκι. Ουσιαστικά, συνέχισε στη χώρα μας την παράδοση που ξεκίνησε στην Πόλη, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο παππούς της οικογένειας, ο Θεόδωρος, με τον φούρνο Σούμερ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Σήμερα το τσουρέκι της Εύης το βρίσκουμε αποκλειστικά στα Ιλίσια και παραμένει πάντα αυστηρά πολίτικο και μερακλίδικο. «Μικρές λεπτομέρειες παίζουν ρόλο στη γεύση» μας λέει ο ιδιοκτήτης Γιώργος Γιαννούτας, ο οποίος σπούδασε φαρμακοποιός, αλλά ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις της οικογένειας. «Το μαχλέπι που έρχεται από την Κωνσταντινούπολη το κόβουμε εδώ, επίσης τη μαστίχα την παίρνουμε κατευθείαν από τους παραγωγούς. Χρειάζεται, φυσικά, και μια γνώση της όλης τέχνης. Ακόμη και ο φούρνος παίζει ρόλο. Ο δικός μας είναι παλιός, έχει απώλειες θερμότητας και αυτό είναι καλό για το ψήσιμο του τσουρεκιού».

Στο ζαχαροπλαστείο Εύη μπορούμε επίσης να βρούμε σμυρναίικα και νηστίσιμα κουλουράκια, ανατολίτικα γεμιστά ισλί, με καρύδι και μέλι, αλλά και κλασικά σοκολατένια αβγά. Προτού φύγουμε, δοκιμάσαμε και μια εκπληκτική σπιτική λεμονάδα χωρίς συντηρητικά και χρωστικά. Τώρα που ανοίγει και ο καιρός, σας συστήνουμε και το παγωτό σορμπέ φράουλα. Θυμίζει παλιές, ξεχασμένες γεύσεις. {{{ moto }}}

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.