Πιστεύω ότι οι λάτρεις του καφέ θα με καταλάβετε. Φανταστείτε ότι είστε διακοπές, σε ένα από τα χιλιάδες υπέροχα ελληνικά χωριά (είτε στη θάλασσα είτε στο βουνό), έχετε καθήσει κάπου απολαμβάνοντας τη θέα, την ησυχία ή απλώς τη χαλάρωση και σας σερβίρουν έναν καφέ που δεν πίνεται. Πάει, η μέρα σας καταστράφηκε. Το έχω πάθει τόσες φορές, που το έμαθα το μάθημά μου. Ετσι, τώρα στις διακοπές ή στις μικρές αποδράσεις μας, ποτέ δεν φεύγω από το σπίτι χωρίς τα απαραίτητα: ένα γκαζάκι El Greco, το οποίο εκτός από αισθητικά όμορφο είναι και πολύ εύκολο στη χρήση (είναι η πρώτη φορά που η σύζυγός μου καταφέρνει να αλλάξει τη φιάλη του αερίου σε γκαζάκι), μια καφετιέρα που έχω εδώ και 30 χρόνια (από εκείνες που είναι το μπρίκι των Ιταλών) και μια συσκευασία καφέ Tusso espresso. Ο καφές αυτός, που παράγεται στην Εύβοια από αμερικανικές ποικιλίες Arabica, διαθέτει το βαθύ άρωμα και την πλούσια γεύση που θέλω από τον καφέ μου. Διατηρεί δε τα χαρακτηριστικά αυτά καθώς κάθε μερίδα του είναι αεροστεγώς συσκευασμένη. Εγώ, με τη μουσειακή καφετιέρα μου, πρέπει να αφαιρέσω και το φακελάκι από διηθητικό χαρτί που περιτυλίγει κάθε μερίδα και να βάλω τον καφέ στην ειδική θήκη. Εσείς οι νεότεροι, που φαντάζομαι θα έχετε πιο προηγμένες καφετιέρες, θα χρησιμοποιήσετε το φακελάκι ως έχει. Σας υπόσχομαι, πάντως, μια κρέμα σκέτη απόλαυση!

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.