Δεν ξέρω ακριβώς τι με έσπρωξε να βάλω στο καλάθι μου ένα σακουλάκι με αραχίδες από την Καλαμάτα μια μέρα που είχα πάει στο ΑΒ Βασιλόπουλος της γειτονιάς μας. Πιθανότατα η νοσταλγία: όταν ήμουν παιδί, τις αραχίδες τις λέγαμε κικιρίκια και τις αγοράζαμε σε μικρά σακουλάκια από το περίπτερο με το χαρτζιλίκι μας. Είχαν τόνους χοντρό αλάτι γύρω τους και αυτό ήταν ίσως η θελκτικότερη από τις ιδιότητές τους. Φανταστείτε, λοιπόν, την έκπληξή μου όταν ανακάλυψα ότι τα κικιρίκια που είχα αγοράσει ήταν ανάλατα! Με βαριά καρδιά ξεφλούδισα το πρώτο και… χαράς ευαγγέλια! Το αριστοτεχνικό καβούρδισμα των φιστικιών αυτών καθιστά το αλάτισμα εντελώς περιττό. Είναι από τις λίγες φορές στη ζωή μου που ένα σύγχρονο προϊόν ξεπέρασε σε γεύση αυτό του παρελθόντος, που η νοσταλγία ωραιοποιεί. Ενα μεγάλο μπράβο στους παραγωγούς της Καλαμάτας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.