Το νέο κατάστημα των φούρνων Βενέτη στην πλατεία Ομονοίας, στο ιστορικό κτίριο του Νέον, άνοιξε πριν από περίπου έναν μήνα, εισάγοντας έναν καινούργιο τρόπο ζωής στους ρυθμούς του Κέντρου. Στρατηγική λοιπόν η απόφαση της εταιρείας ώστε να αναζωπυρωθεί η επιχειρηματική κίνηση της περιοχής και να αναγεννηθεί η ιστορική πλατεία, σε μια στρατηγική τοποθεσία. Το μαγαζί ανήκει σε μια ομάδα ξεχωριστών στη σύλληψή τους καταστημάτων που φέρουν το όνομα Βενέτη 1948, ως αναφορά στον πρώτο φούρνο Βενέτη που άνοιξε το 1948 στη σημερινή Κηφισιά που τότε λεγόταν Νέα Ερυθραία. Και καθώς τα όρια της πόλης διευρύνονται, ο Βενέτης κάνει μια στροφή εκσυγχρονισμού στο παρελθόν, επαναφέροντας στα τρία αυτά ιδιαίτερα καταστήματά του – δύο στην Κηφισιά, ένα στην Ομόνοια – τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που λειτουργούσε σε εκείνον τον πρώτο του φούρνο.

Σήμερα, στον ξυλόφουρνο εκτός από μια μεγάλη ποικιλία άρτων – χωριάτικοι, ελληνικοί, μοναστηριακοί, βυζαντινοί κ.ά. – ψήνονται ακόμη μοναδικά πεϊνιρλί και αυθεντικές ιταλικές πίτσες, ενώ στον ψηλοτάβανο χώρο με τα περίτεχνα κιγκλιδώματα, τον ανάγλυφο διάκοσμο και τα υποστηλώματα που μαρτυρούν την εποχή τους, μπορεί κανείς να δοκιμάσει αμέτρητες λιχουδιές: από πιάτα ημέρας δια χειρός του σεφ Γιάννη Τζελέπη και γλυκίσματα με την ιταλική υπογραφή Cristiano V, μέχρι υγιεινά smoothies και μυρωδάτους λουκουμάδες.

Σας προτείνουμε να κάνετε δύο στάσεις: μία για να δοκιμάσετε γαλακτομπούρεκο, ρυζόγαλο ή κρέμα μαζί με ελληνικό καφέ στο καφενείο που βρίσκεται στον επάνω χώρο και θέλει να θυμίσει στους νεότερους το παλιότερο Νέον. Και μία για να περιηγηθείτε στη φωτογραφική έκθεση «Αθήνα 1865-1970» από το φωτογραφικό αρχείο τουΜουσείου Μπενάκη, που έχει ως θέμα την ιστορία της πλατείας και του ιστορικούκέντρου της Αθήνας. Σημειώστε, τέλος, πως το νέοΒενέτη 1948 θα φιλοξενήσει στο μέλλον και πολιτιστικές εκδηλώσεις.